Put od Banjaluke do Klašnica najfrekventniji u Srpskoj

Magistralni put od prijedorske petlje u Banjaluci do Klašnica predstavlja najfrekventniju relaciju magistralne i regionalne putne mreže u Srpskoj.

Potvrđeno je to “Nezavisnim” iz “Puteva Republike Srpske”, odakle su naveli da u najfrekventnije relacije spadaju i dionica magistralnog puta Doboj – granica RS (Karuše), te dionice magistralnog puta Gradiška – Nova Topola (stara gradiška cesta), te Nova Topola – Klašnice (stara gradiška cesta).

Na sve četiri ove dionice se u prosjeku dnevno kreće više od 10.000 pa sve do 25.000 vozila, potvrđeno nam je iz “Puteva Republike Srpske”, odakle su dodali da na ovim dionicama postoji uređaj za stalno brojanje saobraćajnog opterećenja.

Podsjetimo, na više dionica magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj postavljeni su i pokretni brojački sistemi, a još neke od dionica su se pokazale kao jako frekventne.

Periodično brojanje vozila u septembru i oktobru pokazalo je da je izuzetno opterećena i dionica magistralnog puta Čatrnja – Gradiška na kojoj je 5. septembra registrovano čak 11.278 vozila.

Izuzetno frekventnom pokazala se i dionica magistralnog puta Prijedor – Kozarac, na kojoj je 4. septembra izbrojano 11.250 vozila, te dionica magistralnog puta Doboj (Poljice) – granica RS (Stanić Rijeka), na kojoj je 25. septembra evidentirano 10.664 vozila.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da na ovim najfrekventnijim dionicama posebno pažnju treba obratiti na odstojanje između vozila, ali da je potrebno biti oprezan i zbog brojnih priključnih puteva.

“Na rastojanje posebno treba obratiti pažnju u predstojećim mjesecima, pošto je vidljivost smanjena iz više razloga. Na primjer, noć je duža, a osim toga, česte su i kiše, magla i tako dalje. Kada je riječ o relaciji Banjaluka – Klašnice, treba obratiti pažnju i na vijadukt u Zalužanima, jer se, posebno u jutarnjim satima, kondenzuje voda te stvara led”, pojašnjava Radović u izjavi za “Nezavisne”.

Podsjetimo, kako su ranije saopštili “Putevi Republike Srpske”, na brojnim saobraćajnicama postavljeni su pokretni brojački sistemi, koji rade na principu vazdušnih crijeva, te broje, ali i kvalifikuju vozila po dužini i brzini kojim su se kretala, s tim što to nema nikakvih posljedica po učesnike u saobraćaju, što znači da nećete biti kažnjeni ako prekoračite brzinu.

“Prelaskom vozila preko crijeva prevučenih preko kolovoza uređaj za brojanje detektuje vozilo te vrši brojanje i klasifikaciju vozila po dužini vozila i brzini kojom se vozilo kretalo”, rečeno je iz “Puteva Republike Srpske”.

Istakli su da se radi o uobičajenoj aktivnosti koja nema nikakvih posljedica po učesnike u saobraćaju.

“Molimo sve učesnike u saobraćaju da prilikom nailaska na uređaj sa crijevima razvučenim preko cijele širine kolovoza voze uobičajeno, te da ne koče forsirano, ako nema potrebe za tim. Posebno molimo građane Republike Srpske da uređaje ne diraju i ne oštećuju”, kazali su iz “Puteva Republike Srpske”.

(Nezavisne)

Trijumf Igokee u Zadru

Poslije Mornara, Cedevite Olimpije i FMP-a, pred izabranicima Dragana Bajića oružje su položili i košarkaši Zadra u utakmici 16. kola regionalnog takmičenja. Zadar je imao 15 razlike u prvom poluvremenu, ali je uporna Igokea uspjela da postepeno istopi prednost i stigne do preokreta i vođstva, da bi u finišu trećeg perioda Zadrani napravili seriju od

Vlada Srpske izdvojila 4,8 miliona KM za Predstavništva Srpske u inostranstvu

Za finansiranje rada predstavništva Republike Srpske u inostranstvu za ovu godinu Vlada je izdvojila 4,8 miliona maraka. Austrijsko će dio sredstava usmjeriti na predstavljanje na jednom od najvećih sajmova turizma u Evropi u Beču gdje će Republiku Srpsku predstaviti kao primamljivu turističku destinaciju. I dalje će, kažu u Predstavništvu Srpske u Beču, pružati privrednu, kulturnu

DODIK PODRŽAO IZMJENE IZBORNOG ZAKONA BiH je puna petljavina

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da podržava promjenu Izbornog zakona kojim bi se dala prilika Srbima, Hrvatima i Bošnjacima da biraju svoje predstavnike, jer je to jedini način da BiH, u kojoj je puno “petljavina”, ipak obezbijedi mir i stabilnost.  – Svako nametanje svojih stavova drugima, ovdje se pokazalo da je neprihvatljivo

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

GALIĆ: U Borac sam došao zbog VISOKIH AMBICIJA

Poslije golmana Mladena Kukrike konkurenciju u ekipi Borca pojačao je i desni bočni fudbaler Marin Galić. On je u subotu potpisao jednoipogodišnji ugovor i od tada trenira sa ekipom.  – Ljudi iz Borca su bili najkorektniji u razgovorima, a ovo je klub sa velikom istorijom, što me je odmah privuklo. Ipak, razlog zbog kog sam

ČUBRILOVIĆ: Zadovoljstvo litijom i podrškom Srbima u Crnoj Gori

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je zadovoljstvo učešćem u bogojavljenskoj litiji u Banjaluci, a kojom je data podrška srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori. “Na Bogojavljenje je bila prilika da podržimo SPC i srpski narod u Crnoj Gori u njihovoj pravednoj borbi, a istovremeno da obilježimo današnji dan

RADOJIČIĆ: Dostojanstvena podrška srpskom narodu u Crnoj Gori

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izrazio je zadovoljstvo što je Banjaluka današnjom litijom i plivanjem za Časni krst na dostojanstven i masovan način poslala poruku podrške srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. – To je jasan pozdrav i poruka iz našeg grada i drago mi je da je to učinjeno na dostojanstven i