Put od Banjaluke do Klašnica najfrekventniji u Srpskoj

Magistralni put od prijedorske petlje u Banjaluci do Klašnica predstavlja najfrekventniju relaciju magistralne i regionalne putne mreže u Srpskoj.

Potvrđeno je to “Nezavisnim” iz “Puteva Republike Srpske”, odakle su naveli da u najfrekventnije relacije spadaju i dionica magistralnog puta Doboj – granica RS (Karuše), te dionice magistralnog puta Gradiška – Nova Topola (stara gradiška cesta), te Nova Topola – Klašnice (stara gradiška cesta).

Na sve četiri ove dionice se u prosjeku dnevno kreće više od 10.000 pa sve do 25.000 vozila, potvrđeno nam je iz “Puteva Republike Srpske”, odakle su dodali da na ovim dionicama postoji uređaj za stalno brojanje saobraćajnog opterećenja.

Podsjetimo, na više dionica magistralnih i regionalnih puteva u Republici Srpskoj postavljeni su i pokretni brojački sistemi, a još neke od dionica su se pokazale kao jako frekventne.

Periodično brojanje vozila u septembru i oktobru pokazalo je da je izuzetno opterećena i dionica magistralnog puta Čatrnja – Gradiška na kojoj je 5. septembra registrovano čak 11.278 vozila.

Izuzetno frekventnom pokazala se i dionica magistralnog puta Prijedor – Kozarac, na kojoj je 4. septembra izbrojano 11.250 vozila, te dionica magistralnog puta Doboj (Poljice) – granica RS (Stanić Rijeka), na kojoj je 25. septembra evidentirano 10.664 vozila.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, ističe da na ovim najfrekventnijim dionicama posebno pažnju treba obratiti na odstojanje između vozila, ali da je potrebno biti oprezan i zbog brojnih priključnih puteva.

“Na rastojanje posebno treba obratiti pažnju u predstojećim mjesecima, pošto je vidljivost smanjena iz više razloga. Na primjer, noć je duža, a osim toga, česte su i kiše, magla i tako dalje. Kada je riječ o relaciji Banjaluka – Klašnice, treba obratiti pažnju i na vijadukt u Zalužanima, jer se, posebno u jutarnjim satima, kondenzuje voda te stvara led”, pojašnjava Radović u izjavi za “Nezavisne”.

Podsjetimo, kako su ranije saopštili “Putevi Republike Srpske”, na brojnim saobraćajnicama postavljeni su pokretni brojački sistemi, koji rade na principu vazdušnih crijeva, te broje, ali i kvalifikuju vozila po dužini i brzini kojim su se kretala, s tim što to nema nikakvih posljedica po učesnike u saobraćaju, što znači da nećete biti kažnjeni ako prekoračite brzinu.

“Prelaskom vozila preko crijeva prevučenih preko kolovoza uređaj za brojanje detektuje vozilo te vrši brojanje i klasifikaciju vozila po dužini vozila i brzini kojom se vozilo kretalo”, rečeno je iz “Puteva Republike Srpske”.

Istakli su da se radi o uobičajenoj aktivnosti koja nema nikakvih posljedica po učesnike u saobraćaju.

“Molimo sve učesnike u saobraćaju da prilikom nailaska na uređaj sa crijevima razvučenim preko cijele širine kolovoza voze uobičajeno, te da ne koče forsirano, ako nema potrebe za tim. Posebno molimo građane Republike Srpske da uređaje ne diraju i ne oštećuju”, kazali su iz “Puteva Republike Srpske”.

(Nezavisne)

BRUKA U ČELINCU: Opljačkana kutija sa donacijama tokom humanitarnog meča rukometašica Borca

Od večeras praktično više ništa nije sigurno u našem društvu, pa čak ni novac od humanitarne akcije. Naime, nepoznati lopovi opljačkali su kutiju sa donacijama za porodicu Đurić iz Čelinca, gdje je večeras odigrana rukometna utakmica između Borčevih djevojaka i aktuelnih šampionki iz Gruda. Hercegovke, koje su prvakinje Bosne i Hercegovine i najbolji tim u

DODIK POTVRDIO: Staša Košarac i Vojin Mitrović kandidati SNSD-a za ministre

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će kandidati ove stranke za ministarske funkcije u novom sazivu Savjeta ministara biti Staša Košarac i Vojin Mitrović. “Za ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnosa će biti predložen Staša Košarac, a Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija”, rekao je Dodik. Dodik je napomenuo da će ministarska

OLIMPIJSKI CENTAR “JAHORINA”: Otvorena nova sezona skijanja

Na Јahorini je večeras zvanično otvorena nova ski-sezona puštanjem u rad novoizgrađenog ski-lifta “Sidro” Poljice, te paljenjem olimpijske baklje, koja će gorjeti tokom godine kao podsjetnik na olimpijsku 1984. godinu. Olimpijski plamen upalili su Nemanja Majdov, svjetski prvak u džudou, sa ostalim olimpijcima i paraolimpijcima sa područja grada Istočno Sarajevo. Direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan

TRG KRAJINE: Otvorena “Zimska varoš”, manifestacija će trajati mjesec dana

Gradonačelnik Igor Radojičić otvorio je večeras na banjalučkom Trgu Krajine turističku manifestaciju „Zimska varoš“, koja će trajati mjesec dana. „Građani će imati priliku da se u narednih mjesec dana ovdje zabave, pronađu neke ugostiteljske, turističke i trgovinske sadržaje – rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja ove manifestacije. Radojičić je rekao da će prvi put na

Grupa “Pravda za Davida” od sutra stranka pod imenom “Pokret pravde”

Osnivačka skupština političke organizacije “Pokret pravde” će biti održana sutra u Banjaluci.  “Pokret pravde“ nastaje, kako su naveli, kao politički oblik djelovanja članova neformalne grupe “Pravda za Davida“. U Banjaluci su 26. marta prošle godine počela okupljanja grupe “Pravda za Davida”, čiji članovi traže istinu u slučaju smrti banjalučkog mladića Davida Dragičevića, koji je nestao 18.

PAVIĆ: Do ponedjeljka ime ministra iz redova DNS-a

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da DNS želi jedno od tri ministarska mjesta u Savjetu ministara i da je sa tim stavom upoznao predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju.