Vijesti 25.04.2019.

PUT U ZALUŽANIMA RASKOPAN VEĆ SEDAM MJESECI Grad: Gradnja se odužila zbog samih građana

ČITANJE: 2 minute

Vožnja glavnom i najfrekevtnijom saobraćajnicom u Zalužanima, kao i život stanovnika u toj ulici otežan je već mjesecima zbog radova koji, čini se, nikako da se privedu kraju.

Izgradnja trotoara i biciklističke staze u dužini od jednog kilometra u Ulici put srpskih branilacapočela je još u oktorbu prošle godine, a rok za završetak je bio 90 dana. Vozači koji svaki dan prolaze ovom dionicom izgubili su više živce jer je put sa jedne strane sužen.

– Dva automobila se mogu nekako mimoići, ali kada iz suprotne strane ide autobus moraš sačekati da prođe. Katastrofa je stvarno, a kad god prolazim ne vidim više od tri radnika – ispričao nam je Branko kojeg smo zatekli u Zalužanima.

Oni koji ne znaju šta ih očekuje, a ovuda prolaze noću kažu da su jedva izbjegli saobraćajne znake na putu, koji upozoravaju na radove.

Pješačka i biciklistička staza treba da bude sagrađena na dionici od tržnog centra u Dervišima do Grmečke ulice. Projekat je vrijedan 650.000 KM, a Grad ga realizuje u saradnji sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata RS koja je i provodila postupak javne nabavke.

Mada mještani negoduju što su se radovi toliko odužili, iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve poručuju da sve toliko traje upravo zbog njih samih. Kako preciziraju, mnogi su pravili objekte bez građevinske dozvole što sada izlazi na vidjelo.

– Obično na izgrandji trotoara i biciklističkih staza bude nepredviđenih okolnosti u smislu uklapanja terena. Da smo uzeli geodetsku podlogu koja vredi i tako napravili trotoar i stazu, pola građana ne bi moglo ući u svoja dvorišta, ali svojom krivicom jer su pravili objekte bez građevisnkih dozvola. Da su tražili dozvole, dobili bi i propisane geodetske podloge i svi bi na istoj visini pravili objekte. Međutim, pravio je kako je ko htio i mogao posljednjih trideset godina, na različitoj visini, i da bi se sada njima omogućilo da pristupe svojim objektima, mora se raditi preprojektovanje. Sve to iziskuje i dodatno vrijeme, ali sve što je rađeno rađeno je zbog njih – poručuju iz nadležnog odjeljenja.

Jedinica za kooridnaciju je, kažu, produžila rok i novi zacrtani datum kada bi staze trebale biti otvorene za prolazak je 20. maj.

Veća bezbjednost

Osnovni motiv za pokretanje ovog projekta je, precizirajuu Gradskoj upravi, povećanje bezbjednosti pješaka koji se u velikom broju kreću ovom frekventnom saobraćajnicom uz koju je izgrađen veliki broj poslovnih i stambenih objekata. Staza za pješake biće tako širine jedan i po metar, za bicikliste širine jedan metar, a biće izgrađen i pojas zelene površine. Osim toga, u desnoj strani kolovoza, planirano je da bude urađena i oborinska kanalizacija.

(Srpskainfo)