Vijesti 23.06.2016.

”Putevi” identifikuju opasna mjesta na putu Banjaluka – Crna Rijeka

ČITANJE: 1 minuta

Glavni republički saobraćajni inspektor naložio je preduzeću “Putevi Republike Srpske” da na magistralnom putu Crna Rijeka – Banjaluka sprovede procedure identifikacije opasnih mjesta i izvrši propisanu nezavisnu provjeru sa aspekta bezbjednosti saobraćaja, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Na osnovu raspoloživih informacija o saobraćajnim nezgodama na dionici magistralnog puta Crna Rijeka – Banjaluka, republička saobraćajna inspekcija je utvrdila da je nastupilo pogoršanje bezbjednosti saobraćaja, zbog čega je od nadležnog Centra javne bezbjednosti Banjaluka zatražena informacija o stanju bezbjednosti saobraćaja na toj dionici magistralnog puta za period od 1. januara 2013. do 1. maja ove godine.

Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da su u dostavljenoj informaciji navedeni podaci o ukupno 328 saobraćanih nezgoda koje su se dogodile u ovom periodu na toj lokaciji, u kojima je smrtno stradalo 17, teže povređeno 27, a lakše 146 lica.

Analizom dobijenih informacija utvrđeno je da lokacije saobraćajnih nezgoda imaju karakteristiku opasnog mjesta, opasnog odsjeka, odnosno opasne dionice, kako je definisano Pravilnikom o identifikaciji opasnog mjesta, načinu i kriterijumima za utvrđivanje prioriteta otklanjanja opasnih mjesta i načinu otklanjanja opasnih mjesta.

S obzirom na utvrđenu ocjenu stanja bezbjednosti saobraćaja na toj dionici magistralnog puta, republička saobraćajna inspekcija preduzela je upravne mjere s ciljem otklanjanja opasnih mjesta, dok će preduzeće “Putevi Srpske” preduzeti sve potrebne mjere i radnje s ciljem prioritetnog rješavanja ovog pitanja i izvršenja naloženih mjera, zaključuje se u saopštenju.

(ATV)