Vijesti 19.01.2023.

Putevi na platou Manjače prohodni: Pogledajte koja su preduzeća zadužena za čišćenje snijega

ČITANJE: 2 minute

Zbog snježnih padavina, ekipe zimske službe su već od ranih jutarnjih časova djelovale u višim dijelovima grada, gdje i ima snijega, dok su na gradskom području u pripravnosti i spremne su za djelovanje u slučaju potrebe.

Nadležne službe prate situaciju i spremne su da intervenišu u skladu sa potrebama, kako u gradskim tako i u prigradskim predjelima, a iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve podsjećaju da je grad podijeljen na 14 područja i to: šest gradskih i osam seoskih.

Tokom ove zimske sezone, snijeg na gradskom području uklanjaju preduzeća „Čistoća“ i „Bunić kompani“, dok će na seoskom područuju raditi: „Kozaraputevi“, „Niskogradnja Marjanović“, „Građenje Đurić“, „Eko euro tim“, „Golden kard“ i „Vrt dizajn i trend“.

Inače, zadaci zimske službe su: mašinsko čišćenje snježnih padavina sa ulica, trotoara, trgova, mostova, te lokalnih i nekategorisanih puteva, sprečavanje nastanka poledice na gore pomenutim objektima posipanjem soli i abrazivnog materijala, mašinsko i ručno čišćenje slivnika, rigola i drugih odvoda, nabavka soli i abrazivnog materijala.

Građani su takođe obavezni da uklanjaju snijeg i led ispred stambenih zgrada, svako ispred svog ulaza, zatim da uklanjaju led sa krovova poslovnih i stambenih zgrada, ako predstavljaju opasnost za pješake i vozila, a vlasnici i korisnici poslovnih prostora dužni su da uklanjaju snijeg i led sa javnih površina uz objekat, u širini najmanje dva metra.

Pri sakupljanju snijega i leda, mora se voditi računa o prohodnosti kolovoza i trotoara.

Sve detalje o načinu rada zimske službe, odnosno o periodu u kome radi, izvođačima koji održavaju prohodnost puteva, te kontakt telefonima na kojima se mogu dobiti sve potrebne informacije građani se mogu informisati i u Vodiču kroz rad zimske službe.

Važno je napomenuti da je tokom prošle zimske sezone izvršena je i modernizacija vozila zimske službe, te je uveden sistem za praćenje – GPS, a sve kako bi nadležne gradske službe u svakom trenutku imale uvid gdje se vozila nalaze, što je svakako doprinijelo efikasnijem radu zimske službe.

E.M.