Vijesti 16.11.2017.

Putevi u Srpskoj od sljedeće godine pokriveni kamerama

ČITANJE: 3 minute

Putevi Republike Srpske biće od sljedeće godine pokriveni nadzornim kamerama koje će 24 časa snimati prolazak svih vozila, ulaske i izlaske iz gradova, s ciljem ne samo bolje kontrole saobraćaja, već i kretanja kriminogenih lica i počinilaca krivičnih djela, izjavio je u Trebinju ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Nakon odvojenih sastanaka sa načelnikom Policijske uprave /PU/ Trebinje Žarkom Laketom i gradonačelnikom Lukom Petrovićem, Lukač je rekao novinarima da će ukupno biti postavljeno 100 kamera i da je vrijednost projekta 12.500.000 KM.

“S obzirom na to da je riječ o velikoj sumi novca, odlučili smo da to bude javno-privatno partnerstvo”, naveo je Lukač i dodao da bi prve kamere trebalo da budu postavljene u februaru, a da će glavni softver biti u Banjaluci.

Govoreći o radu policije u Republici Srpskoj, Lukač je istakao da je cilj postizanje što boljih rezultata, te da je evidentna mnogo bolja bezbjednost, kako u vezi sa javnim redom i mirom, tako i u vezi sa saobraćajem.

On je ukazao na znatno smanjenje broja poginulih lica u odnosu na period prije tri godine, a kao jedan od glavnih razloga naveo je povećan broj kontrola u saobraćaju za 80 odsto.

Da bi policajci imali adekvatne uslove za rad i pružili još bolju zaštitu i bezbjednost građanima, Lukač je naglasio da će zgrada PU Trebinje već sljedeće godine biti proširena.

“Objekat u kojem se trenutno nalazi PU Trebinje, zajedno sa zemljištem, je sa Gradske uprave preneseno na MUP, što znači da ubuduće možemo da ulažemo u ovaj objekat i da proširujemo kapacitete”, kaže Lukač.

Govoreći o terorizmu, Lukač je naveo da je veoma teško predvidjeti da li će u nekom trenutku da se dogodi teroristički akt jer je riječ i o pojedincima koji djeluju samostalno i na nepredviđen način.

“Što se tiče Republike Srpske, MUP preduzima sve aktivnosti na zaustavljanju onih koji bi kao potencijalni teroristi mogli da se pojave i da ugroze naše građane”, naveo je Lukač i dodao da Specijalne jedinice, Jedinice za podršku, kao i Uprava za borbu protiv terorizma, svakodnevno rade na kontroli svih onih koji se vraćaju sa sirijskog ratišta u BiH.

On je istakao da će taj povratak ubuduće biti još intenzivniji i da ti ljudi predstavljaju potencijalnu opasnost u BiH.

“Oni ovamo neće doći preporođeni, sa nekim dobrim, već sa veoma lošim idejama i sa imidžom terorista koji su bili u raznim borbama i vršili zlodjela. Moramo ovdje da ih stavimo pod kontrolu i da obratimo pažnju na njihovo djelovanje”, naglasio je Lukač.

Laketa je nakon sastanka zahvalio ministru što je imao sluha za njihov problem kada je riječ o kadrovskoj popunjenosti, napominjući da je ova PU u prethodnom periodu primila u radni odnos 19 policajaca.

On je dodao da su dogovorene i određene aktivnosti u vezi sa tehničkom opremljenošću, te da je ministra upoznao sa potrebom srednjeg rukovodnog kadra.

Petrović je istakao da je u razgovoru sa Lukačem istaknuto da je Trebinje važna bezbjednosna tačka u Republici Srpskoj i da je Grad planirao 200.000 KM za izgradnju video-nadzora, prvenstveno Gradskog parka, ali i važnijih raskrsnica.

“Trebinje planira da uradi više važnih infrastrukturnih radova koji će povećati bezbjednost na ulicama i javnim površinama, a ministar nam je obećao da ćemo napraviti jedinstven sistem video-nadzora koji će biti direktno povezan sa MUP-om u Banjaluci i PU Trebinje”, rekao je Petrović i dodao da je u toku tenderska procedura za ove aktivnosti.

Petrović je naveo i zahtjev mjesnih zajednica da budu postavljeni radarski sistemi za kontrolu saobraćaja.

(Srna)

Oznake: Dragan Lukač