Svijet 18.03.2021.

PUTIN: Bajden me nazvao ubicom? Uvijek u drugima prepoznajemo vlastite osobine

ČITANJE: 2 minute

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio je u četvrtak američkom kolegi Joeu Bidenu, koji ga je nazvao “ubojicom”, istom mjerom, ali i kazao da neće raskinuti odnose zbog toga.

Govoreći na svečanom obilježavanju sedam godina od ruske aneksije Krima, Putin je rekao da će Moskva nastaviti surađivati s Washingtonom, ali je Bidenu odgovorio istom mjerom, prenose agencije.

„Svoj svoga prepoznaje”, rekao je Putin, upotrijebivši izreku iz svojeg djetinjstva.

„Ovo nije samo dječja izreka i šala. U tome se skriva duboko psihološko značenje”.

„Uvijek u drugima vidimo vlastite osobine i mislimo da su kao i mi”.

Putin je dodao kako Bidenu (78) želi dobro zdravlje. „Kažem to bez ironije, ne u šali”.

U intervjuu koji je dan ranije emitirao ABC News, Biden je na pitanje vjeruje li da je ruski predsjednik ubojica odgovorio da vjeruje.

Također je kazao da Putin nema duše i obećao da će ruski predsjednik platiti cijenu za navodno rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2020., što Kremlj niječe.

U krajnje neobičnom potezu nakon Bidenova intervjua, Rusija je u srijedu objavila da poziva svog veleposlanika u Sjedinjenim Državama na hitne konzultacije o budućnosti američko-ruskih veza.

Putin je napomenuo da je SAD „jedina zemlja na svijetu koja je upotrijebila nuklearno oružje”.

Rusija, dodao je, zna kako „štititi svoje interese” i surađivat će s Washingtonom pod uvjetima koji su za nju „korisni”.

Razgovor do ponedjeljka?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je spreman da u petak ili ponedeljak održi javni online razgovor sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom.

Govoreći na državnoj televiziji, Putin je rekao da je spreman da razgovara o bilateralnim odnosima sa SAD kao i o drugim pitanjima poput regionalnih sukoba, prenio je Rojters.

Putin je izjavio da će naložiti ruskom Ministarstvu spoljnih poslova da pripremi razgovor, dan nakon što je Bajden rekao da misli da je ruski lider ubica, a ionako loši odnosi između Moskve i Vašingtona su potonuli na novi najniži nivo poslije Hladnog rata, navela je agencija.

(SB)

Oznake: Vladimir Putin