Svijet 21.12.2022.

Putin danas otvara gasovod prema Kini

ČITANJE: 1 minuta

Ruski predsjednik Vladimir Putin učestvovaće danas na video-konferenciji koja će pratiti puštanje u rad gasnog polja Kovykta, s kojeg će se isporučivati ruski gas za Kinu putem sibirskog gasovoda, najavio je Kremlj.

Riječ je o najvećem gasnom polju na istoku Rusije i njegovo puštanje u rad velik je korak za Rusiju da pojača isporuke gasa Kini, nakon što je Evropska unija smanjila svoju zavisnost o ruskom energentu zbog ruskog napada na Ukrajinu. “To je jedinstveno ležište”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Rusija je počela isporuke prirodnog gasa Kini krajem 2019. sibirskim gasovodom Snaga Sibira, koji je isporučio 10 milijardi kubnih metara (m3) plina 2021, a puni bi kapacitet od 38 milijardi m3 trebalo da postigne u 2025.

U planu izgradnja još jednog gasovoda

Rusija je sada treći najveći dobavljač gasa za Kinu. U februaru se Putin dogovorio o prodaji dodatnih 10 milijardi metara kubnih gasa Kini sa Dalekog istoka Rusije kroz novi, manji gasovod do kineskog sjeveroistoka.

Rusija planira i gradnju još jednog gasovoda Snaga Sibira 2 preko Mongolije kako bi prodavala još 50 milijardimetara kubnih na godinu.