Svijet 17.01.2023.

PUTIN DAO ROK: Zauzeti kompletan Donbas do kraja marta

ČITANJE: 1 minuta

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je novom komandantu ruskog rata u Ukrajini, Valeriju Gerasimovu, da u naredna dva mjeseca zauzme Donbas, koji se sastoji od Donjecke i Luganske oblasti.

Ovo je saopštio portparol Glavne obavještajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Andrij Jusov, on je poručio da je Donbas prioritet za ruske snage.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je 11. januara generala Valerija Gerasimova za komandanta Zajedničke grupe snaga u Ukrajini, javio je 11. januara ruski državni medij RBC.

Odluka ruskog Ministarstva odbrane da zamijeni generala Sergeja Surovikina Gerasimovim na mjestu komandanta ruskog rata protiv Ukrajine ukazuje na “sistemske izazove” za Moskvu, rekao je sekretar za štampu Pentagona Pat Ryder tokom brifinga 12. januara.

Nakon što su krajem februara prošle godine izvršile invaziju u punom obimu, ruske snage zauzele su gotovo cijelu Lugansku oblast, te dijelove Donjecke oblasti, uključujući i lučki grad Mariupolj.

Dana 1. oktobra, ukrajinska vojska je oslobodila strateški grad Lyman, sjeverno od Donjecke oblasti. Uz munjevito oslobađanje sjeveroistočne Harkovske oblasti, stvorila je platformu za napredovanje Ukrajine u Lugansku oblast.

Rusija je početkom januara izašla sa tvrdnjama da je zauzela grad Soledar u oblasti Donjecka, koji je prije rata imao oko 10.000 stanovnika. Ovo je bio prvi ruski veći uspjeh još od ranog ljeta prošle godine. Ukrajina tvrdi da još uvijek drži određene linije u Soledaru i njegovoj blizini, prenosi Klix.

(SB)

Oznake: Vladimir Putin