Svijet 19.10.2022.

Putin i Berluskoni jedan drugom slali boce pića i pisma; EK: to nije zabranjeno

ČITANJE: 2 minute

Nema zabrane kontakata evropskih političara s ruskim kolegama, ali u tim kontaktima trebalo bi prvenstveno da šalju poruke o nelegitimnoj invaziji na Ukrajinu, odgovorili su danas u Komisiji na pitanje o razmjeni pisama i poklona između Silvija Berluskonija i Vladimira Putina.

“Ne postoji zabrana kontakata s ruskim kolegama, ali prioritet u tim kontaktima treba da bude prenošenje stajališta EU o nelegitimnoj invaziji i agresiji na Ukrajinu i pozivanje ruskih kolega da to odmah zaustave i poštuju međunarodno pravo”, izjavila je portparolka Komisije Nabila Masrai.

Berluskoni: Poslao mi je 20 boca votke i vrlo slatko pismo

Italijanski politički veteran, bivši premijer i vođa stranke Forca Italija Silvio Berluskoni izazvao je novi skandal nakon što su u javnost procurile njegove riječi sa zatvorenog sastanka sa zastupnicima njegove stranke.

Berluskoni je na tom sastanku, kako je prenio italijanski portal LaPresse, rekao da je ponovo uspostavio kontakte s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Za moj rođendan poslao mi je 20 boca votke i vrlo slatko pismo. Uzvratio sam mu bocama lambrusca (italijansko crveno pjenušavo vino) i jednako slatkim pismom. Putin me opisao kao prvog od njegovih pet istinskih prijatelja”, rekao je Berluskoni, prema audio-snimku koji je objavio LaPresse.

Portparolka Masralikaže da su zemlje članice EU “slobodne voditi bilateralne kontakte kako smatraju prikladnim, naravno, poštujući stavove i politike EU u kojima takve odnose smanjujemo na nužni minimum”.

“Berluskoniju, princu klovnu italijanske politike, ne smije se dopustiti da potkopa jedinstvo EU protiv Putina”, poručio je u srijedu jedan od najpoznatijih liberalnih zastupnika u Evropskom parlamentu, bivši belgijski premijer Gaj Verhofstad.

Verhofstadov zastupnički klub Renew Europe osudio je Berluskonija zbog održavanja bliskih kontakata s Putinom.

Oni su pozvali zastupnički klub Evropske narodne stranke, čiji je član Forca Italija, i predsjednika EPP-a Manfreda Vebera da prestanu podržavati Berluskonija.

“EPP kaže da je Putin prijetnja Zapadu i da mora biti poražen. Vrijeme je da se prestane voditi kampanju za njegove prijatelje u EU”, poručili su preko Tvitera iz Renew Europe.

Berlusckonijeva Forca Italija jedna je od tri stranke desnog bloka, koji je pobijedio na italijanskim parlamentarnim izborima krajem septembra. Uz Forca Italijju, taj blok čine još dvije desničarske stranke Braća Italije, koju predvodi buduća premijerka Đorđa Meloni, i Liga Matea Salvinija.