Politika 13.11.2015.

Putin i Obama – razgovor nužan, da li će ga biti?

ČITANJE: 1 minuta
putin-obama
Ako se uopšte dogodi razgovor “oči u oči” ruskog i američkog predsednika na sastanku G20 mogao bi da bude kraći od prethodnog.

Dvojica lidera, Barak Obama i Vladimir Putin će se sigurno sresti 15. i 16. novembra u Antaliji, ali nije izvesno da li će održati sastanak.

Prema rečima portparola Bele kuće Džoša Ernesta, jedna od tema razgovora mogla bi da bude Sirija.

On je naglasio da SAD “imaju lidersku ulogu u mobilisanju svetske zajednice za borbu protiv Islamske države” dok je Rusija “ostala usamljena pa pokušava da privuče pažnju svojim akcijama”.

Ernest je istakao da u ruskoj strategiji ima “fundamentalnih protivrečnosti” koje samo odlažu proces političkog rešavanja situacije u Siriji, jer iako ruski predsednik Putin “izražava uznemirenost Islamskom državom, njegove akcije vode jačanju režima (sirijskog predsednika) Asada”.

Prethodno je pomoćnica predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs u susretu s novinarima najavila kako, iako zvaničnog susreta Obame i Putina u Antaliji neće biti, “očekujemo mogućnost direktne diskusije, kako to često biva na multilateralnim susretima kao što je sastanak G20”.

(B92)