Svijet 20.03.2023.

Putin i Si razgovarali četiri i po sata, nastavljaju u utorak

ČITANJE: 2 minute

Sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog kolege Xi Jinpinga završili su u ponedjeljak nakon gotovo četiri i pol sata i nastavit će se sutra, javile su ruske agencije.

“Kineski vođa napustio je Kremlj”, objavila je novinska agencija TASS, opisujući njihov sastanak kao neslužbeni. “Razgovori Putina i Xija ukupno su trajali gotovo četiri i pol sata.”

TASS navodi kako je Putin izašao na ulicu ispratiti kineskog kolegu, dodajući da su kratko popričali u Xijevom automobilu i rukovali se na rastanku. “Sutra će se čelnici ponovno sastati”, navodi TASS. Putin je ranije danas, na početku sastanka koji je prenosila televizija rekao Xiju da je razmotrio prijedloge Kine o rješenju sukoba u Ukrajini, dodajući da će imati priliku razgovarati o idejama Pekinga.

Cilj sastanka u Moskvi je daljnje jačanje gospodarskih veza sa saveznikom kojeg Moskva smatra protutežom zapadu, ali i promicanje uloge Pekinga kao mogućeg posrednika u postizanju mira u Ukrajini.

Xi je prvi inozemni čelnik koji se sastao s Putinom otkad je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovim uhićenjem zbog “deportacije ukrajinske djece tokom invazije”.

Moskva je nalog prozvala “jasno neprijateljskim činom”, a Peking je rekao da je nalog odraz dvostrukih standarda.

Kijev od ovog posjeta očekuje da Kina iskoristi svoj utjecaj na Rusiju kako bi okončala rat u Ukrajini.

“Očekujemo od Pekinga da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu kako bi ona okončala svoj agresivni rat protiv Ukrajine”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Xi je istaknuo da kineski prijedlog za postizanje mira u Ukrajini odražava globalna stajališta.

“Složeni problemi nemaju jednostavna rješenja”, napisao je Xi u članku za Rosijskaju Gazetu. Ukrajina i njezini zapadni saveznici poručuju da bilo kakav mir mora uključivati potpuno povlačenje ruskih postrojbi i poštivanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta, tj. poštivanje međunarodnog prava. U međuvremenu se u Bahmutu, na istoku Ukrajine, još od ljeta i dalje vode žestoke borbe. Za sada je to najduža i najkrvavija bitka u ovom ratu, prenosi index.hr.

Oznake: Si Đinping