Svijet 14.10.2022.

Putin najavio kraj mobilizacije

ČITANJE: 1 minuta

 

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, rekao je da će djelimična mobilizacija u zemlji biti gotova za dvije nedjelje, prenosi Sky News.

“Mobilisano je 222.000 od 300.000, u roku od dvije nedjelje proces će biti završen”, naveo je predsjednik Rusije govoreći na pres-konferenciji u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

Takođe je rekao da nema planova za dodatnu vojnu mobilizaciju u Rusiji.

Putin je istakao da bio sukob NATO i Rusije bio veoma opasan korak.

“Direktan sukob snaga NATO i ruske vojske je veoma opasan korak, on će dovesti do globalne katastrofe, nadam se da će biti pameti da se tako nešto ne preduzima. Nismo postavili zadatak da uništimo Ukrajinu”, naveo je Putin.

Predsjednik Rusije osvrnuo se i na nedavne raketne udare na ciljeve u Ukrajini.

“Od 29 objekata koje je planirano da budu uništeni nije pogođeno sedam. Nema potrebe za intenzivnim udarima. Postavljaju se drugi zadaci. Bar zasad. A dalje ćemo vidjeti”, istakao je Putin.

On je prokomentarisao moguće pregovore s Ukrajinom.

Kako je naveo, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je odigrao značajnu ulogu po nizu pitanja i na tome mu je Rusija zahvalna.

“On je bio aktivni učesnik dogovora o izvozu pšenice. Na posredničku ulogu su spremni i Ujedinjeni Arapski Emirati, za šta smo mu mi takođe zahvalni. Indija i Kina takođe uvek govore da treba uspostaviti dijalog, ja znam njihovu poziciju, ali znamo i poziciju Kijeva – kažu da hoće pregovore, a sad su zvanično donijeli odluku da pregovore zabranjuju. Mi smo uvijek govorili da smo otvoreni za dogovor”, rekao je Putin.

(N.M.)