Svijet 16.06.2021.

PUTIN NAKON SAMITA: Pregovori s Bajdenom dobri, nisu imali neprijateljski karakter

ČITANJE: 2 minute

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas, nakon samita sa američkim kolegom Džoom Bajdenom da su razgovori bili dobri i da nisu imali neprijateljsku prirodu.

On je na konferenciji za novinare rekao da su razgovori bili čak i konstruktivni i da su obje strane pokazale spremnost da razumiju jedna drugu, prenose agencije.

Takođe, rekao je Putin, Bajden se složio da dvije strane započnu pregovore o sajber bezbjednosti, a nakon nedavnih hakerskih napada na velike korporacije.

Takođe, Putin je kazao i da su se složili da se ambasador Rusije u SAD i SAD u Rusiji vrate na svoja radna mjesta i nastave svoje diplomatske aktivnosti.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov i američki u Rusiji Džon Saliven prije nekoliko mjeseci vraćeni su na konsuiltacije u matične zemlje zbog visokih tenzija između SAD i Rusije, prenosi Gardijan. “Bajden i ja smo se složili da ambasadori treba da se vrate na svoja radna mjesta i nastave svoje diplomatske aktivnosti”, rekao je Putin na konferenciji za novinare.

Putin je najavio i početak konsultacija na diplomatskom nivou između ruskog Ministarstva spoljnih poslova i Stejt Departmenta o čitavom nizu pitanja.

“Rusija ima samo jednu obavezu prema Ukrajini”

Putin izjavio je danas da Rusija ima samo jednu obavezu prema Ukrajini – da doprinese sprovođenju odredbi sporazuma iz Minska i istakao da je Moskva spremna za to. Putin je, nakon razgovora sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, rekao da će Rusija, bez sumnje, krenuti tim putem ako je ukrajinska strana spremna za to, javlja TAS S. Pitanje mogućnosti pristupanja Ukrajine NATO-u tokom današnjeg samita jedva da je pomenuto, rekao je Putin.

“Između ostalog, dogovorili smo se da Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije i Stejt Department na diplomatskom nivou započnu konsultacije o čitavom nizu pitanja. Mnogo je tema koje su se nakupile. Ja smatram da obje strane, uključujući i američku, namjeravaju da tragaju za riješenjima”, rekao je predsednik Putin, prenosi TASS.

(SB)

Oznake: Vladimir Putin