Svijet 13.10.2021.

Putin: Ne krivite Moskvu za nestašicu gasa

ČITANJE: 2 minute

Sistemski nedostaci u energetskom sektoru Evrope odgovorni su za trenutnu krizu, a ruskim partnerima se savjetuje da ne pokušavaju kriviti Moskvu za nestašicu gasa, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Rast cijena gasa u Evropi rezultat je deficita električne energije, a ne obrnuto. I ne vrijedi pokušavati da svalite sopstvenu krivicu na tuđa vrata, kako mi to kažemo, a što pokušavaju i neki naši partneri – rekao je Putin govoreći na plenarnoj sjednici foruma Ruska nedjelja energije danas u Moskvi.

Optužujući takozvane eksperte za zamjenu mirne, profesionalne analize situacije evropskog energetskog tržišta “praznim političkim sloganima”, Putin je podsjetio da nakon prošle zime mnoge zemlje nisu uspjele da popune gasne rezerve uoči nove sezone grijanja, čime su pomogle rastu cijena.

Putin je istakao da se ponekad iznenadi kada sluša šta se govori o ovoj temi.

– To je nevjerovatno. Kao da ne vide brojeve, ne vide realnost, već samo prikrivaju svoje greške – dodao je on.

Putin je takođe odbacio tvrdnje da su ruski proizvođači energije zainteresovani da vide “naduvane” cijene gasa, sugerišući da ljudi koji iznose takve tvrdnje jednostavno ne znaju o čemu pričaju.

– Na kraju dana, okruženje visokih cijena može dovesti do negativnih posljedica po sve, uključujući i proizvođače. I naši proizvođači i oni koji su prisutni u hali to savršeno razumiju – rekao je Putin.

Putin je naglasio da je Moskva snabdijevala Evropu svojim gasom čak i tokom najmračnijih dana Hladnog rata, i izrazio uvjerenje da će ruska prodaja energije u inostranstvu ove godine dostići nove rekorde, prenio je “Sputnjik”.

– Stabilnost i predvidljivost važni su za svako tržište. Rusija u potpunosti ispunjava svoje ugovorne obaveze prema našim partnerima, uključujući i one u Evropi, i osigurava garantovanu, neprekidnu isporuku gasa u ovaj region. Postoje svi preduslovi kako bi se osiguralo da Rusija dostigne rekord u isporukama gasa na globalno tržište do kraja ove godine – istakao je Putin.

On je napomenuo da je Rusija uvijek spremna da izađe u susret svojim partnerima i da razgovara o dodatnim akcijama.

Komentarišući prijedloge nekih od ruskih partnera o povećanju isporuka gasa kroz Ukrajinu, Putin je naveo da je tranzitna gasna mreža u toj zemlji više od 80 odsto dotrajala i da bi, ako bi se dogodila velika eksplozija cjevovoda, Evropa ostala bez važne tranzitne rute.

Putin je dodao da danas u Ukrajini ima “neodgovornih političara” koji predlažu nacionalizaciju isporuka gasa namijenjenih drugim zemljama koje se skladište na ukrajinskoj teritoriji.

(Srna/B.M)