Svijet 30.06.2022.

Putin odgovorio Džonsonu: Želim da vas podsjetim na Margaret Tačer

ČITANJE: 1 minuta

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je optužbe britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je ocjenio da Putin, da je ženskog pola, ne bi napao Ukrajinu.

Govoreći na konferenciji za novinare u ranim satima tokom posjete Turkmenistanu, Putin je ukazao na odluku bivše britanske liderke Margaret Tačer da pošalje trupe na Foklandska ostrva, kao pobijanje Džonsonove teorije, prenosi Rojters.

– Želim samo da se podsjetim događaja iz novije istorije, kada je Margaret Tačer odlučila da pokrene vojnu operaciju protiv Argentine za Foklandska ostrva. Dakle, jedna žena je donijela odluku da pokrene vojnu akciju. Stoga nije sasvim tačna referenca britanskog premijera na ono što se danas dešava – poručio je Putin.

Ruski lider je u nastavku kritikovao potez Britanije, od prije 40 godina, da vojno odgovori na pokušaj Argentine da zauzme rijetko naseljena ostrva u južnom Atlantiku pod upravom Britanaca.

– Gdje su Foklandska ostrva, a gde Britanija? – upitao je Putin.

– Akcije Margaret Tačer bile su diktirane ništa manje od imperijalnih ambicija i želje da potvrdi njihov imperijalni status – ocjenio je ruski lider.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je juče da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je ženskog pola.

– Da je Putin žena, što očigledno nije, ali da jeste, mislim da ne bi ušao u ovaj ludi, mačo rat i nasilje, kao što je to uradio – rekao je Džonson za nemačku televiziju ZDF nakon samita G7 u Nemačkoj.

Džonson je ocjenio i da je ono što Putin radi u Ukrajini “savršen primjer toksične muškosti”.

(A. S.)