Svijet 15.10.2022.

Putin poništio ograničenja pojedinim međunarodnim bankama

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu o ukidanju specijalnih ekonomskih mjera, koje su uvedene u martu kao odgovor na sankcije, za jedan broj stranih investicionih fondova i razvojnih banaka, navodi se u uredbi objavljenoj danas u zvaničnom onlajn registru zakonodavnih informacija, prenosi Srpska info.

Među njima su i Azijska banka za infrastrukturna ulaganja, prenosi Blic. Međunarodna banka za ekonomsku saradnju, Međunarodna investiciona banka, Rusko-kirgiški razvojni fond i BRIKS Nova razvojna banka (NDB), prenio je TASS.

Konkretno, oni neće biti predmet postupka za transakcije uspostavljene u skladu sa uredbom predsjednika od 1. marta o posebnim ekonomskim mjerama. Pored toga, ove banke i investicioni fondovi su izuzeti od zabrane transakcija u stranoj valuti koje, između ostalog, uključuju deponovanje deviza od strane ruskih rezidenata na račune otvorene van Rusije.

Pomenutim razvojnim bankama i investicionim fondovima ukidaju se i neka druga ograničenja koja su predviđena mjerama preduzetim kao odgovor na neprijateljske poteze SAD i zemlje i organizacije koje su im se pridružile.

(Z.M)