Svijet 10.10.2022.

Putin poručio: Odgovor će biti žestok

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Rusije Vladimir Putin sastao se s članovima Savjeta bezbjednosti i rekao da kijevski režim već duže vrijeme koristi terorističke metode.

“Izvršena su tri teroristička napada na teritoriju Rusije. Bilo je i pokušaja dizanja Turskog toka u vazduh”, rekao je Putin, nakon te sjednice, obraćajući se novinarima. Dodao je da će, u slučaju daljih pokušaja organizovanja terorističkih napada na teritoriji Rusije, odgovor biti žestok i u skladu s nivoom prijetnje.

“U to niko ne treba ni najmanje da sumnja”, upozorio je Putin.

Takođe je rekao i da je jutrošnji napad izveden visoko preciznim oružjem velikog dometa kopnenog, vazdušnog i pomorskog baziranja i to po ukrajinskim energetskim objektima, objektima vojne uprave i veze.

Prema Putinovim riječima, kijevski režim se odavno služi terorističkim metodama.

“To su ubistva javnih ličnosti, novinara, naučnika. I to kako u Ukrajini, tako i u Rusiji”, rekao je on.

Kako je rekao, specijalne službe Ukrajine izvele su već tri teroristička napada na Kursku nuklearku, više puta dižući u vazduh visokonaponske dalekovode. On je naveo da su tako oštećena tri dalekovoda, ali da su preduzete mjere da se šteta u najkraćem roku sanira.

“Nije dopušteno da dođe ni do kakvih drugih posljedica. Ali, izveden je i niz drugih terorističkih napada i pokušaja sličnih zločina na energetske objekte i gasnu infrastrukturu naše zemlje”, rekao je ruski lider.

On je optužio Kijev i za akte nuklearnog terorizma, navodeći kao primjer artiljerijske udare na Zaporošku nuklearku. U tom kontekstu, naveo i da je Ukrajina pokušala da digne u vazduh dio gasovoda Turski tok. “Brojni teroristički napadi i pokušaji napada sprovedeni su protiv energetskih i gasnih postrojenja u našoj zemlji, uključujući i napad na jedan od dijelova Turskog toga. Imamo dokaze za ovo, kao i svjedočanstva izvršioca”, naveo je Putin.

Kijevski režim je sebe stavio u istu ravan sa najozloglašenijim terorističkim organizacijama, tako da je jednostavno nemoguće ne odgovoriti na njihove zločine, istakao je ruski predsjednik.

Putin je, takođe, informisao članove Savjeta bezbjednosti Rusije o istrazi u vezi s eksplozijom na Krimskom mostu. To je teroristički napad s ciljem da se uništi civilna infrastruktura, rekao je on.

Šef ruske države je još rekao da Rusiji ne dozvoljavaju učešće u istragama u vezi s eksplozijama na gasovodima Sjeverni tok i Sjeverni tok 2.

“Kao što je poznato, predstavnicima Rusije ne dozvoljavaju istragu uzroka eksplozija i uništenja međunarodnih gasnih transportnih sistema koji idu po dnu Baltičkog mora. Ali, svima nama je dobro poznato ko na kraju ima najviše koristi od tog zločina”, zaključio je Putin.