Vijesti 30.12.2015.

Putin potpisao objavu trgovinskog rata s Kijevom

ČITANJE: 1 minuta
Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se od 1. januara 2016. godine suspenduje ugovor o zoni slobodne trgovine sa Ukrajinom.

Odluku o njenom ponovnom uspostavljanju, prema tom zakonu, donijeće predsjednik lično, javlja ruska agencija Tas.

Istovremeno, ruski predsjednik je, kako prenosi isti izvor, potpisao i uredbu o djelimičnom nastavku važenja sporazuma o zoni slobodne trgovine s Ukrajinom u dijelu koji se odnosi na izvozne carine na gas.

Putin je 17. decembra inicirao donošenje Zakona o suspendovanju ugovora o zoni slobodne trgovine sa Kijevom, kojim se predviđa ukidanje trgovinskih povlastica Ukrajini, navodeći kao razlog “vanredne okolnosti koje pogađaju interese i nacionalnu bezbjednost Rusije, zbog čega je potrebno usvajanje hitnih mjera”.

Sa druge strane, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je danas poručio da će na svaku akciju Rusije, Ukrajina odgovoriti kontra akcijom i konramjerom, prenijela je britanska agencija Rojters.

Jacenjuk je rekao i da će ukrajinska vlada kasnije danas odobriti zabranu uvoza pojedinih proizvoda iz Rusije, što je, kako ocjenjuje britanska agencija, vid odmazde za slične akcije Moskve protiv ukrajinskih proizvoda.

Tokom sjednice vlade, Jacenjuk je kazao da će ukrajinska vlada takođe promijeniti carine na uvoz ruskih proizvoda, ali nije pružio dodatne detalje.

Na “crnoj listi”, koju je ranije danas predstavilo ukrajinsko ministarstvo finansija, nalaze se proizvodi iz Rusije, kao što su meso i mesne prerađevine, hrana za bebe, čokolada, riba, sir, kafa, pivo, cigarete, alkohol, herbicidi, pa čak i lokomotive, navodi britanska agencija.

(B92)