Svijet 05.10.2022.

Putin potpisao zakone o ulasku ukrajinskih teritorija u sastav Rusije

ČITANJE: 1 minuta

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije i formiranju novih subjekata federacije.

Ruski državni medij Tass javlja da su dokumenti objavljeni.

“Granice novih subjekata Federacije, kako proizlazi iz ugovora, biće određene granicama koje su postojale na dan njihovog formiranja i prijema u Rusku Federaciju. Do izbora čelnika novih regija, u skladu s ruskim zakonom, vodiće ih privremeni vršioci dužnosti koje će imenovati Putin”, objavio je Tass.

Prema dokumentima, DNR i LNR u sastavu Rusije zadržaće status republika i svoje prijašnje nazive, državni jezik bit će ruski. Zaporoška i Hersonska regija također će postati dio Ruske Federacije kao zasebni subjekti – one će ostati regije.

Granice republika i regija odrediće se njihovim granicama koje su “postojale na dan njihovog formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije”. Međunarodni ugovori određuju da će granice povezane s teritorijem strane države biti državna granica Rusije. Istovremeno, kao što je navedeno u ustavnim zakonima, DNR i LNR dio su Ruske Federacije unutar granica iz 2014. utvrđenih njihovim ustavima, objašnjava Tass, prenosi Index.

Prema zakonima, stanovnici novih regija od datuma uključivanja ovih teritorija u Rusiju – 30. septembra- priznati su kao ruski državljani. Oni koji se žele odreći ruskog državljanstva, dobili su mjesec dana za podnošenje zahtjeva. Istovremeno se precizira da je sticanje državljanstva moguće uz podnošenje zahtjeva i polaganje zakletve državljanina Ruske Federacije.

Državna duma i Savjet federacije, donji i gornji dom ruskog parlamenra, prethodno su ratifikovali dokumente o prijemu samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije.