Svijet 21.04.2021.

Putin prijeti Zapadu, Ukrajina odgovara: Spremni smo za rat

ČITANJE: 7 minuta

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se jučer navečer naciji upozorivši građane na mogućnost rata s Rusijom. Obratio se i izravno ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, pozvavši ga da se povuče na stranu i predloživši sastanak.

“Želi li Ukrajina rat? Ne. Je li spremno za to? Da. Naš moto je jednostavan: Ukrajina neće prva započeti rat, ali će se boriti do posljednjeg čovjeka”, kazao je Zelenski.

Na kraju svog priopćenja, Zelenski je počeo pričati na ruskom jeziku i obratio se direktno ruskom predsjedniku. Odbacio je Putinovu tvrdnju da će ruske snage biti aktivne u Ukrajini samo u slučaju da netko prijeti ruskom govornom stanovništvu na istoku.

“Nemoguće je donijeti mir na tenku. Zovem vas da se sretnemo bilo gdje u ukrajinskom Donbasu, zahvaćenom ratom”, poručio je ukrajinski predsjednik Putinu.

Kremlj za sada nije reagirao na poziv Zelenskog, piše The New York Times.

Rusija gomila vojnike uz granicu s Ukrajinom

Podsjetimo, više od sto tisuća ruskih vojnika nagomilalo se jučer uz ukrajinsku granicu i u anektiranom Krimu, objavio je ured šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

Borrell je u ponedjeljak na konferenciji za novinare govorio o više od 150.000 vojnika, odbijajući otkriti izvor za tu brojku. Njegov je ured nakon toga objavio ispravak ne dajući dodatna objašnjenja o novom, manjem, broju od više od 100.000 vojnika.

Američki dužnosnik, koji je za Reuters govorio pod uvjetom da mu se ne otkrije identitet, kazao je da Rusija gomila desetke tisuća vojnika, no nije mu bilo poznato da postoje podaci koji govore o više od 150.000 vojnika.

Veliki diplomatski sukob Rusije i Češke

Češka je danas dala ultimatum Rusiji u kojem je zatražila da dopusti povratak 20 protjeranih djelatnika češkog veleposlanstva do četvrtka ili će protjerati dodatne diplomate iz Praga kako bi se izjednačio broj osoblja u veleposlanstvima pojedinih zemalja, rekao je ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek.

Podsjetimo, Rusija je u ponedjeljak protjerala dvadeset čeških diplomata u znak odmazde nakon što je Češka učinila sličan potez. Diplomati su dobili nešto više od 24 sata da napuste zemlju.

Češka je u subotu protjerala 18 ruskih diplomata rekavši da dva navodna ruska špijuna, optužena da su novičokom 2018. u Britaniji otrovali Sergeja Skripalja i njegovu kćer, stoje iza eksplozije u češkom mjestu Vrbetice 2014. u kojoj su poginule dvije osobe. Česi tvrde da je istraga utvrdila povezanost ruskih obavještajnih službi s eksplozijom u tom mjestu koje se nalazi oko 300 kilometara istočno od Praga.

Češki ministar unutarnjih poslova i obnašatelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jan Hamaček rekao je na javnoj televiziji da je policija zaključila kako su dvojica osumnjičenih za eksploziju isti oni ruski vojnoobavještajni časnici Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov koje Britanija traži zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Skripalja i njegove kćeri.

Putin prijeti Zapadu, spominje nuklearno oružje

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je danas godišnje obraćanje javnosti koje je bilo puno prijetnji Zapadu.

“Mi želimo dobre odnose i doista ne želimo rušiti mostove. No ako naše dobre namjere netko krivo protumači kao ravnodušnost ili slabost i želi spaliti ili čak dići u zrak te mostove, mora znati da će odgovor Rusije biti asimetričan, munjevit i oštar”, upozorio je Putin. Rusija će u svakom pojedinačnom slučaju odrediti gdje je ta crvena linija, naglasio je.

Osudio je ono što je nazvao “pokušajem puča” u Bjelorusiji.

“Upotreba nepravednih sankcija prerasta u nešto puno ozbiljnije, u pokušaj puča u Bjelorusiji”, rekao je Putin koji podržava bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, suočenog sa žestokom oporbom u zemlji.

Dodao je da Rusija “želi imati dobre međunarodne odnose”, ali je i spomenuo kako su modernizirani ruski sustavi nuklearnog naoružanja spremni za uporabu.

“Organizatori bilo kakvih provokacija koje prijete temeljnim interesima naše sigurnosti zažalit će zbog svojih djela više nego što su žalili zbog bilo čega dugog”, rekao je Putin i dodao kako se nada “da nitko nema namjeru prijeći takozvanu crvenu liniju s Rusijom”.

Što stoji iza velikog sukoba Rusije i Češke?

Što zapravo stoji iza velikog diplomatskog sukoba Češke i Rusije? Nekoliko misterioznih eksplozija koje su se dogodile u spremištu streljiva 2014. godine u češkim Vrbeticama, 330 km jugoistočno od Praga, u kojima je poginulo dvoje zaposlenika privatne tvrtke koja je iznajmljivala skladište od državne vojne organizacije.

Za eksploziju se prvo mislilo da je nesretni slučaj. Ali kako su češki premijer Andrej Babiš i ministar vanjskih poslova Jan Hamaček izvijestili prilikom progona ruskih diplomata i navodnih špijuna, češke vlasti sad sumnjiče upravo ruske obavještajne službe za njeno izazivanje.

“Postoji osnovana sumnja u umiješanost časnika ruske obavještajne službe GRU, jedinice 29155, u eksploziju spremišta streljiva na području Vrbetica”, rekao je Babiš na sastanku prikazanom uživo na televiziji.

Eksplozija je bila ogromna – razbila je prozore na kilometrima udaljenim kućama i ostavila iza sebe tinjajući krater u šumi na istoku Češke, nedaleko od granice sa Slovačkom, piše Radio Slobodna Europa.

Tu, međutim, ova priča dobiva još bizarniji zaplet, dostojan špijunskih trilera. Naime, dvojicu ruskih državljana koje Prag sumnjiči za podmetanje eksplozije 2014. dokazi povezuju sa zloglasnom ruskom vojno-obavještajnom službom nazvanom Glavna obavještajna uprava, ali poznatijom po svojoj kratici GRU, piše BBC.

Zloglasna jedinica ruskog GRU-a

Točnije, povezuju ih s jedinicom 29155 GRU-a čiji zadaci su, prema saznanjima zapadnih obavještajnih službi, sabotaža, subverzije i atentati.

A brojni dokazi sugeriraju da je jedna od misija koji su ova dvojica Rusa – Anatolij Čepiga i Aleksandar Miškin – imali bila atentat na bivšeg dvostrukog rusko-britanskog špijuna Sergeja Skripala. Skripal je, podsjetimo, sa svojom kćeri Julijom otrovan misterioznim bojnim otrovom novičokom, izumljenim u Sovjetskom Savezu, u engleskom gradiću Salisburyju u ožujku 2018.

Britanski istražitelji utvrdili su uz pomoć nevladine istraživačke organizacije Bellingcat da su upravo Čepiga i Miškin došli u Salisbury s lažnim putovnicama (pod imenima Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov) i tamo podmetnuli otrov Skripalu, aplicirajući ga na kvaku vrata njegove kuće, nakon čega su odletjeli natrag u Rusiju.

Kako se sada saznalo, ova dvojica agenata GRU-a koristila su ista lažna imena kad su tri i pol godine ranije, 11. listopada 2014., došli u Prag i tamo ostali dva dana, nakon čega su otišli u Ostravu – u čijoj blizini se nalazi skladište streljiva koje je eksplodiralo 16. listopada. Čepiga i Miškin su istog dana otišli u Beč i ukrcali se u avion natrag za Moskvu.

Češki istražitelji još uvijek ne znaju kako je skladište oružja točno dignuto u zrak, ali Čepiga i Miškin su glavni osumnjičeni. Kako su češki izvori povezani s istragom otkrili za BBC, glavni dokaz koji ih povezuje s ovom eksplozijom, u kojoj je poginulo dvoje Čeha, je e-mail koji je poslan Imex grupi, tvrtki koja je vodila dotično skladište.

Ruski izvor: Češka je očito odlučila zatvoriti veleposlanstvo u Moskvi

Češki ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček potvrdio je na javnoj televiziji da je policija zaključila kako su dvojica osumnjičenih za eksploziju isti oni ruski vojnoobavještajni časnici Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov koje Britanija traži zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Skripala i njegove kćeri.

Vladimir Džabarov, prvi zamjenik šefa Odbora za međunarodne poslove gornjeg doma ruskog parlamenta, odgovorio je pak kako su “tvrdnje Praga da su ruski obavještajci sudjelovali u eksploziji skladišta streljiva 2014. godine apsurdne”.

Aludirajući na moguću rusku odmazdu, koja je uskoro uslijedila, neimenovani ruski diplomatski izvor rekao je prije nekoliko dana za Interfax da je Češka ovim potezom “očito odlučila zatvoriti svoje veleposlanstvo u Moskvi”.

(Index.hr)

Oznake: Vladimir Putin