Svijet 01.07.2022.

PUTIN: Pritisak Zapada će ubrzati integraciju Rusije i Bjelorusije

ČITANJE: 1 minuta

Ruski predsjednik Vladimir Putin jutros je na bilateralnom forumu rekao da politički pritisak sa Zapada ubrzava integraciju Bjelorusije s Rusijom.

“Politički i društveni pritisak bez presedana tzv. kolektivnog Zapada tjera nas da ubrzamo proces ujedinjenja, da zajedno minimiziramo štetu od nezakonitih sankcija, da jednostavnije ovladamo proizvodnjom traženih proizvoda, da razvijemo nove kompetencije, proširimo suradnju s prijateljskim zemljama”, rekao je Putin.

Rusija i Bjelorusija su 1997. godine potpisale Ugovor o Uniji koji je trebao obnoviti neke od bliskih veza prekinutih raspadom Sovjetskog Saveza.

Entuzijazam bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za bližom političkom integracijom rastao je i slabio, kao i ekonomska ovisnost Bjelorusije o Moskvi.

Međutim, Lukašenko se dodatno približio Rusiji krajem 2020. godine nakon što mu je Putin osigurao političku i finansijsku podršku za gušenje antivladinih protesta potaknutih predsjedničkim izborima za koje opozicija i međunarodni promatrači tvrde da su namješteni.