Svijet 12.04.2022.

PUTIN: Ruska operacija u Ukrajini ne odvija se brže jer želimo da svedemo gubitke na najmanju moguću mjeru

ČITANJE: 1 minuta

Rusija će nastaviti s vojnom akcijom u Ukrajini dok se ne ispune svi njezini ciljevi, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

U rijetkom javnom nastupu na kosmodromu Vostočni, čelnik Kremlja rekao je da će se “vojna operacija nastaviti do potpunog završetka i ispunjenja postavljenih ciljeva”. Nastavio je da ruska kampanja ide prema planu i da se ne kreće brže jer Rusija želi svesti gubitke na najmanju moguću mjeru.

Putin je također ustvrdio da je Ukrajina odustala od prijedloga koje je dala tokom razgovora s ruskim pregovaračima u Istanbulu, što je dovelo do zastoja u pregovorima i da Moskvi nije ostalo drugog izbora nego da nastavi sa svojom ofanzivom.

Rekao je da su zapadne zemlje pokrenule “totalni rat sankcijama protiv Rusije i Bjelorusije”.

“Vjerno služim narodu”

Rekao je da su “beskorisni bilo kakvi pokušaji da se zaustavi ruski razvoj” ili “Rusiju umjetno izolira od globalne ekonomije” dodajući da su Rusija i Bjelorusija “blisko povezane”.

“Pozorno pratim diskusije koje se odvijaju u našem društvu u inozemstvu. Nište ne trebamo skrivati od javnosti, ali valja objektivno pratiti borbena djelovanja”, izjavio je.

“Kao što znate, ja nemam generalski čin, nemam nikakve vojne činove, ali vjerno služim svome narodu”, zaključio je.

(SB)

Oznake: Vladimir Putin