Vijesti 04.10.2015.

Putin šalje 150.000 vojnika da unište IS

ČITANJE: 1 minuta
vladimir putin
Iako su sve glasnija nagađanja da Rusija vazdušnim napadima na Siriju zapravo štiti svoje ekonomske interese, ruski zvaničnici takve tvrdnje oštro dematuju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin namjerava poslati 150.000 vojnika u Siriju kako bi se borili protiv pripadnika Islamske države, javljaju britanski mediji.

Ova militantna grupa ima svoje uporište u Raqqi koju nadzire više od 5.000 ISIL-ovaca.

– Jasno je da je ovo postala trka za Raqqu. Rusija želi zauzeti zapadni dio te zemlje, uključujući Raqqu kao i sva izvorišta nafte i plina oko Palmire – izjavio je neimenovani izvor.

Ova najava dolazi samo dan nakon što su Rusi bombardirali devet ISIL-ovih komandnih centara, te potencijalno ubili više pripadnika te terorističke grupe.

Rusija pak negira da vazdušnim napadima na islamiste u Siriji želi ostvariti svoje ekonomske interese. Ruski premijer Dmitrij Medvedev nazvao je teorijom zavjere tvrdnje da Rusija svojim djelovanjem štiti tržište za prodaju oružja, kao i da se bori protiv nastojanja Katara da plinovod te države stigne do Sredozmenog mora i zamijeni snabdijevanje Evrope ruskim plinom.

Kako vazdušni napadi Rusije na Siriju postaju sve žešći, mnogi pripadnici Islamske dražve počeli su bježati iz kalifata u želji da spase goli život.

Sve je više bombardiranih ISIL-ovih uporišta, a područja pod kontrolom ove grupe sve je manje. ISIL-ovci su stjerani u ćošak, a jedini uslovt za opostanak je zauzimanje novih teritorija što je, dok ih nadlijeću ruski bombarderi, praktički nemoguće, piše Sputnik News.

Kako bi oživjela svoju ekonomiju, Islamska država bi trebao zauzeti luke Tartus i Latakiju, dva najbogatija grada na obali Sredozemnog mora, ali sada je za to kasno. Ruski bomabrderi već imaju svoje baze u ovim gradovima.

(NN)