Svijet 20.12.2022.

Putin: Situacija izuzetno teška

ČITANJE: 2 minute

Ruski predsjednik Vladimir Putin prvi put je situaciju u okupiranim teritorijima Ukrajine koje je Rusija proglasila svojim regijama nazvao “izuzetno teškom”.

Putin je izjavio da je “situacija u regijama DNR, LNR, Herson i Zaporožje izuzetno teška” i poručio snagama bezbjednosti u četiri okupirane regije da moraju učiniti sve kako bi obezbijedile sigurnost građana u njima.

“Želio bih posebno istaknuti jedinice bezbjednosnih agencija koje su počele djelovati u novim regijama Rusije. Da, teško vam je sada, situacija u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, u Hersonskoj i Zaporiškoj oblasti je izuzetno teška. Ali ljudi koji tamo žive nadaju se vama, vašoj zaštiti”; izjavio je Putin, prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Predsjednik Rusije nazvao je dužnošću tajnih službi učiniti sve kako bi obezbijedili maksimalnu sigurnost građana i zaštitili njihova prava i slobode. Takođe je obećao da će obezbijediti nove jedinice sa savremenom opremom i naoružanjem, kao i iskusnim ljudstvom.

Putin je takođe pozvao na jačanje rada bezbjednosnih agencija u ključnim područjima usljed pojave novih prijetnji i naložio specijalnim službama da drže pod stalnom kontrolom mjesta masovnijeg okupljanja građana te strateške objekte prometne i energetske infrastrukture.

Ruski predsjednik je FSB-u dao naputak da maksimalno koristi operativni, tehnički i ljudski potencijal u cilju strože kontrole društva. Pojačanu budnost zatražio je i od kontraobavještajnih službi, uključujući i vojnu obavještajnu službu.

“Od kontraobavještajnih agencija, uključujući vojsku, sada se traži maksimalna pribranost, koncentracija snaga. Potrebno je oštro suzbiti akcije stranih specijalnih službi, brzo identifikovati izdajnike, špijune i sabotere”, rekao je Putin.

Takođe je zatražio jačanje rada granične službe FSB-a, nazivajući granicu “najvažnijom, ključnom granicom za obezbjeđivanje sigurnosti zemlje”, koja mora biti pouzdano pokrivena.

“Moramo ojačati aktivnosti graničnih službi i FSB-a. Svaki pokušaj narušavanja (granice) mora se brzo i učinkovito spriječiti svim snagama i sredstvima koja su nam na raspolaganju, uključujući mobilne jedinice i specijalne snage”, rekao je Putin.

Od početka invazije koju je Rusija pokrenula tvrdeći da joj je cilj “denacifikacija i demilitarizacija Ukrajine” prošlo je gotovo deset mjeseci.

(Agencije)