Svijet 12.06.2021.

PUTIN: Tramp živopisan i upečatljiv, Bajden neimpulsivni karijerista

ČITANJE: 2 minute

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je američkog predsjednika Džozefa Bajdena kao karijernog političara, dok za bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa misli da je upečatljiva ličnost.

On je u intervjuu za NBC, koji će u cjelini biti emitovan u ponedjeljak, istakao da je Bajden iskusan političar i da se značajno razlikuje od Trampa, jer je sadašnji predsjednik karijerni političar pošto je praktično cijeli svoj radni vijek proveo u politici, prenosi TASS.

“On je sasvim drugi tip osobe, i zbog toga postoje neke prednosti i neke mane, ali mi to uliva veliku nadu da neće biti impulsivnih poteza sadašnjeg američkog predsjednika”, rekao je Putin.

On je naveo i da ga ne brinu ranije Bajdenove primjedbe na njegov račun, kada ga je tokom jednog intervjua za ABC nazvao ubicom.

Prema Putinu, korišćenje takvih etiketa postalo je normalno za američku političku kulturu, vjerovatno pod uticajem Holivuda, ali to u Rusiji ne izgleda normalno.

“Uvijek sam se rukovodio interesima ruskog naroda i ruske države, a tokom svog mandata navikao sam se na sve moguće vrste napada i ništa me od toga ne iznenađuje”, naglasio je Putin.

On je poručio i da poštuje bivšeg američkog lidera Donalda Trampa, koga “živopisnom osobom”.

“Ja i sada vjerujem da je Tramp izvanredan pojedinac, talentovana osoba, inače ne bi postao predsjednik SAD”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je primijetio da je Tramp neobična osoba koja može da vam se sviđa ili ne sviđa , ali da nije dio klasičnog američkog establišmenta, i da je činjenica da se to nekima ne dopada.

U četvrtak je Tramp zatražio od Bajdena u pisanoj izjavi da Putinu uputi “najtoplije pozdrave” na predstojećem samitu u Ženevi.

Bivši predsjednik SAD je naglasio da je njegov sastanak s ruskim liderom u Helsinkiju u Finskoj 2018. godine bio “sjajan i vrlo produktivan”.

Putin i Bajden sastaće se u Ženevi 16. juna, a ovo će biti prvi rusko-američki samit od Putinovog sastanka s Trampom 2018. godine.

(SB)

Oznake: Vladimir Putin