Svijet 19.12.2022.

PUTIN U BJELORUSIJI: Sa Lukašenkom o vojnoj i tehničkoj saradnji

ČITANJE: 3 minute

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u Minsk, gde će razgovarati sa šefom beloruske države Aleksandrom Lukašenkom o temama koje se tiču bezbednosti u regionu.

Kako prenose RIA Novosti, belorusko-ruska integracija u širokom formatu biće prva tema o kojoj će razgovarati, uz učešće članova vlada dveju zemalja, šefova ministarstava i resora.

Predsednici će potom nastaviti razgovor na privatnom sastanku “u četiri oka”, nakon čega se očekuje da će dati izjave i odgovarati na pitanja novinara.

Putin i Lukašenko bi trebalo da razgovaraju i o širokom spektru bilateralnih odnosa.

Razgovaraće se i o regionalnim i međunarodnim problemima, a prioritetna pažnja biće posvećena bezbednosnim pitanjima i zajedničkim merama za odgovor na nove izazove, saradnju u oblasti odbrane i vojne industrije i donošenju odluka vezanih za stabilnost finansijskih sistema, prenose RIA Novosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da predsednik Putin tokom posete Minsku neće razgovarati o pitanju učešća Belorusije u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, javlja Tass.

„Takve spekulacije treba tretirati kao potpuno glupe, neosnovane izmišljotine“, rekao je Peskov.

Dodao je da Putin i Lukašenko planiraju da razgovaraju o novim ciljevima i zadacima za savezničke snage u trenutnoj situaciji.

„Ove ciljeve stalno postavljaju glavnokomandujući i komanda armije“, rekao je Peskov.

Nuklearni projekti

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u razgovoru sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku da je njegova zemlja spremna da razvija nuklearne projekte u Belorusiji, kao i da prošire vojnu saradnju.

“Gradimo nuklearnu elektranu. Prvi blok radi, a zamenjuje oko 4,5 milijardi kubnih metara gasa. Spremni smo da dalje razvijamo ovaj projekat, ali, po mom mišljenju, najvažnije je da stvaramo industriju, obučavamo nacionalne kadrove, razvijamo nauku na odgovarajući način“, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Kako je istakao, saradnja Rusije i Belorusije u vojno-tehničkoj sferi ne tiče se samo nabavke opreme, već i zajedničke saradnje dve armije.

„Postoji pravac koji se odnosi na vojno-tehničku saradnju. To nisu samo međusobne isporuke oružja i tehnike, već što je izuzetno važno i zajednički rad, razvoj i saradnju u ovoj oblasti, uključujući i razvoj visokotehnološke industrije“, rekao je Putin, prenose agencije.

Ruski predsednik je naveo da su razgovarali i o saradnji u kosmičkom sektoru i podsetio da su Rusija i Belorusija ranije najavile obuku beloruskog kosmonauta.

– Zahvaljujući zajedničkim koracima generalno smo uspjeli da prevaziđemo moguće negativne efekte sankcija. Bjelorusija i Rusija su uradile dobar posao usvajanjem zajedničkih programa. Postoje određeni pomaci u skoro svim oblastima – rekao je Lukašenko tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Minsku.

Lukašenko je naglasio da će rešavanje osjetljivih ekonomskih pitanja od kojih zavisi dobrobit građana Rusije i Bjelorusije su apsolutni prioriteti vlade dvije zemlje.

Istakao je i da su se među pitanjima tokom razgovora na najvišem nivou između Minska i Moskve našla i ona koja se tiču odbrane i bezbjednosti.

Bjeloruski predsednik je tokom sastanka izrazio nadu da će se konstruktivni dijalog o bezbjednosti sa Zapadom nastaviti.

Rusija i Belorusija otvorene su za dijalog sa drugim državama, uključujući i evropske. Nadam se da će se uskoro tamo čuti glas razuma i da ćemo preći na konstruktivnu diskusiju o zajedničkoj bezbjednosti i budućem svetskom poretku – rekao je Lukašenko.

(SB)