Svijet 17.06.2024.

Putin u utorak i srijedu u Sjevernoj Koreji, potpisaće sa Kim Jong Unom niz sporazuma

ČITANJE: 1 minuta

Rusija i Sjeverna Koreja potpisat će “važne dokumente” tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji u utorak i srijedu, objavio je u ponedjeljak Kremlj, spomenuvši čak moguće potpisivanje sporazuma o “strateškom partnerstvu”.

Putin će doputovati u Pjongjang u utorak kasno naveče, a službeni program posjeta održat se u srijedu, rekao je novinarima diplomatski savjetnik ruskog predsjednika, Jurij Ušakov.

Biće potpisani “važni dokumenti, jako značajni”, rekao je, spomenuvši čak “moguće sklapanje sporazuma o globalnom strateškom partnerstvu”.

“Taj sporazum, bude li potpisan, biće naravno uvjetovan dubokom evolucijom geopolitičke situacije u svijetu i regiji i kvalitativnim promjenama koje su se nedavno dogodile u našim bilateralnim odnosima”, rekao je, kako su prenijele ruske novinske agencije.

Putin sa sobom vodi Lavrova i Belousova

“Strane još na tome rade i konačna odluka o njegovu potpisivanju biće donesena u idućim satima”, dodao je. Po istom izvoru, Putin i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un daće takođe “izjave za novinare”.

U Putinovoj pratnji biće ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i ministar obrane Andrej Belousov. U izaslanstvu će biti i dvojica zamjenika premijera te ravnatelj ruske svemirske agencije Roscosmos.

Dvije zemlje, podvrgnute širokim međunarodnim sankcijama, značajno su poboljšale bilateralne odnose od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Posjet će se dogoditi devet mjeseci nakon što je Putin ugostio sjevernokorejskog čelnika na ruskom Dalekom istoku. Tada nisu potpisali nikakve službene sporazume, prenosi index.hr.

Oznake: Vladimir Putin