Svijet 10.11.2020.

Putin ubijedio lidere Jermenije i Azerbejdžana da potpišu sporazum o prekidu vatre

ČITANJE: 2 minute

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan saopštio je da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim potpisao zajedničku izjavu o prekidu vatre.

„Poštovani građani, braćo i sestre, lično za mene i za sve nas doneo sam veoma tešku odluku. Zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana sam potpisao izjavu o prekidu rata u Karabahu od 01.00“, napisao je Pašinjan na fejsbuku.

On je naglasio da je potpisivanje izjave „zasnovano i na uverenosti da je u sadašnjoj situaciji ovo najbolje rešenje“.

„Ovo nije pobeda, ali nije ni poraz, sve dok sami ne priznamo da smo pobeđeni. Mi nikad ne priznajemo sa smo pobeđeni i to treba da bude početak nove ere našeg nacionalnog jedinstva, obnove. Treba da analiziramo godine naše nezavisnosti, kako bismo planirali našu budućnost i ne ponovili greške iz prošlosti“, izjavio je Pašinjan.

„Borili smo se do kraja. Pobedićemo. Arcah staji“, zaključio je jermenski premijer.

Podsetimo, sukob u Karabahu je eskalirao 27. septembra. Od tada, tri puta su postizani dogovori o prekidu vatre i svaki put primirje nije moglo da se održi ni jedan dan, piše Sputnik.

Šta sadrži izjava?

Predsednici Rusiej, Jermenije i Azerbejdžana su potpisali zajedničku izjavu o prekidu rata u Karabahu. Ruski lider je saopštio na šta su se zaraćene strane obavezale.

1. Prekid vatre stupa na snagu u ponoć 10. novembra

2. Azerbejdžan i Jermenija će ostati na trenutnim pozicijama

3. Jermenija i Azerbejdžan će razmeniti ratne zarobljenike

4. U Karabahu, duž linije razdvajanja i duž koridora koji povezuju Jermeniju i Karabah, biće raspoređeni ruski mirovnjaci

5. Svi transportni čvorovi će biti deblokirani

Putin se nada da će postignuti dogovor stvoriti uslove ua dugoročno rešavanje krize u karabahu u interesu oba naroda.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev u obraćanju naciji nazvao je istorijskim izjavu Rusije, Azerbejdžana i Jermenije o prekidu vatre u Karabahu. On je naglasio posebnu ulogu Rusije u rešenju krize i istakao da će i dalje njena uloga u regionu biti značajna. On je saopštio da će Rusija i Turska zajedno mirovnjačku delatnost u Karabahu.

Protesti u Jerevanu

Demonstranti su upali u zgradu Vlade u Jerevanu nakon saopštenja o postizanju dogovora o prekidu vatre u Karabahu, javlja dopisnik Sputnjika.

Besni demonstranti razbijaju vrata i prozore u kabinetima zgrade vlade.

Jedan deo njih se uputio prema rezidenciji premijera.

(SB/Banjaluka.net)

Oznake: Nagorno-Karabah