Svijet 25.12.2022.

Putin: Zapad pokušava raskomadati Rusiju

ČITANJE: 1 minuta

Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, pokušava raskomadati Rusiju, rekao je predsjednik Vladimir Putin u intervjuu emitovanom u nedjelju, prenosi “Rojters”.

“U srži svega je politika naših geopolitičkih protivnika, koja ima za cilj raskomadati Rusiju, istorijsku Rusiju”, rekao je Putin za državnu televiziju “Rossiya 1” u intervjuu govoreći o svojoj 10-mjesečnoj specijalnoj vojnoj akciji u Ukrajini. “Oni (Zapad) su uvijek pokušavali ‘zavadi pa vladaj'… Naš cilj je nešto drugo – ujediniti ruski narod.”

Rusija je započela specijalnu vojnu akciju na tlu Ukrajine 24. februara, tvrdeći da je riječ operaciji koja je bila neophodna kako bi se spriječilo da se Kijev iskoristi kao platforma za zapadnu agresiju. Ali Kijev i njegovi zapadni saveznici odbacili su te argumente kao neutemeljen izgovor za rat, prenose Nezavisne.

U intervjuu emitovanom u nedjelju, Putin je opravdao operaciju rekavši da njegova vlada djeluje u dobrom smjeru štiteći ruske interese.

“Što se tiče glavnog dijela – 99.9 odsto naših građana, naših ljudi koji su spremni dati sve za interese otadžbine – tu za mene nema ničeg neobičnog”, dodao je gospodin Putin.

Ruski predsjednik ponovio je da je Moskva spremna pregovarati sa svim stranama uključenim u krizu u Ukrajini. Optužio je Kijev i njegove zapadne saveznike za odbijanje pregovora, prenosi “Scroll”.

(Z.M)