Svijet 13.10.2022.

Putin: “Zlatna milijarda” na planeti živi na tuđi račun

ČITANJE: 2 minute

Prepreke globalnim lancima snabdijevanja moraju biti uklonjene, a trebalo bi preispitati principe globalnog finansijskog sistema, koji omogućava da”zlatna milijarda” na planeti živi na tuđi račun, poručio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u Astani , tokom obraćanja na Konferenciji o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji.

Ruski predsjednik doputovao je danas u Astanu, glavni grad Kazahstana, gdje će u naredna dva dana učestvovati na tri multilateralna samita, prenosi TAS S.

U Astani se danas održava Konferencija o interakciji i mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji, čijih 27 država članica čine oko 90 odsto teritorije Azije i skoro polovinu svjetske populacije, navodi ruska agencija.

– Pozivamo na uklanjanje svih vještačkih, nelegitimnih barijera koje sprječavaju obnavljanje normalnog funkcionisanja globalnih lanaca snabdijevanja u cilju rješavanja hitnih problema bezbjednosti hrane – rekao je u obraćanju Putin.

On je izjavio i da Rusija smatra da treba preispitati principe globalnog finansijskog sistema, jer je sadašnji omogućio da “zlatna milijarda” na planeti živi na tuđi račun.

– Kao i mnogi naši partneri u Aziji, smatramo da je neophodno revidirati principe globalnog finansijskog sistema, koji je decenijama dozvoljavao da samoproglašena tzv. zlatna milijarda, koja je zatvorila sve tokove kapitala i tehnologije, u velikoj mjeri žive na tuđi račun – rekao je ruski predsjednik.

Putin je ukazao je postojanje realne prijetnje od gladi i velikih šokova zbog nestabilnosti cijena energenata i hrane širom svijeta, a prema njegovim riječima,”to dovodi do pogoršanja kvaliteta života i u razvijenim i u zemljama u razvoju”.

– Postoji realna opasnost od gladi i velikih društvenih previranja, posebno u najsiromašnijim zemljama – istakao je Putin.

On je izjavio i da Azija, u kojoj, po njegovim riječima, jačaju novi centri moći, igra veliku ulogu u tranziciji ka multipolarnom svijetu.

– Azijske zemlje su motori svjetskog ekonomskog rasta – naglasio je Putin.

On je govorio i o situaciji u Avganistanu i poručio da “nezakonito blokirana sredstva Avganistana moraju biti odmrznuta, i da zemlja treba da dobije nadoknadu za pričinjenu štetu tokom godina okupacije”.

Prema Putinovim riječima, Avganistan ostaje jedan od najakutnijih bezbjednosnih izazova u regionu.

Ruski predsjednik je rekao da ova zemlja, kao rezultat više od 20 godina vojnog prisustva SAD i NATO-a i neuspjeha njihove politike, nije u stanju da se sama nosi sa terorističkim prijetnjama, što potvrđuje niz nedavnih krvavih terorističkih napada, uključujući bombardovanje ruske ambasade u Kabulu 5. septembra.

Putin je još skrenuo pažnju učesnicima konferencije na činjenicu da je Rusija zajedno sa partnerima iz Kine, predložila zajedničku izjavu za samit u Astani, o bezbjednosnoj saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i rekao, da se nada da će ona biti usvojena, navodi TAS S.

(E.M.)

Oznake: Vladimir Putin