Putokazi u Banjaluci vode u nedođiju: Krenu u zoo-park, pa završe na pustoj livadi

Grad je pun turističke signalizacije koja pokazuje put do zoološkog vrta koji je zatvoren prije više od 5 godina, dok za šumske staze, vodopade i riječice posjetioci moraju pitati mještane, jer putokaza nema.

Dok nadležni bruje o bogatoj turističkoj sezoni, organizujući festivale i uređujući velike turističke atrakcije, građani primjećuju, da im neke sitnice ipak promiču.

Putokazi koji su postavljeni prije skoro 10 godina, vape za ažuriranjem, a građane i posjetioce najviše zbunjuje onaj koji vodi do, sada nepostojećeg, zoološkog vrta.

– Nedavno su me posjetile male sestre iz Ljubljane, htjele su u zoološki vrt. Iako nisam bila sigurna da li još postoji, vidjela sam da imaju putokazi pa smo otišle, međutim, tamo više nema ništa. Ne znam zašto ne uklone te table, bukvalno su po cijelom gradu – kaže Banjalučanka Tamara Simić.

U obilasku Banjaluke zbunila se i porodica Bojić, koja je put do vodopada Švrakava jedva našla, jer su putokazi neprimjetni i gotovo da ih nema.

– Znamo da to mjesto postoji, otprilike znamo i gdje je. Računali smo na putokaze, ali nisu nam pomogli. Nekoliko puta smo mještane pitali za pomoć, čak smo jednom i zalutali – kaže suprug Marko, te se pita kako li se tek turisti snalaze, kada se oni koji tu žive izgube.

Građani komentarišu da bi osim Švrakave, bilo dobro ljude bolje uputiti i za šumsku stazu u Trapistima, te na kanjoning stazu na rečicu Suturliju.

Iz Gradske uprave do zaključenja broja nismo dobili odgovore na pitanja zašto Grad ne uklanja putokaze koji ne vode nigde, niti da li je u planu dodavanje novih.

TOBL: Tražimo nove znakove

Da među putokazima nije sve bajno, saglasni su i u Turističkoj organizaciji Banjaluka, te kažu da je dobar dio njih uništen.

– Signalizacija je postavljena još 2008. godine, svakako da je treba ponoviti. Mi smo potpisali formacije koje šaljemo u Skupštinu grada, da ukažemo na taj problem, jer smo mi samo inicijatori – objašnjava Mladen Šukalo iz TOBL, naglašavajući da je signalizacija dopunjavana lokacijama kao što su konjički klubovi i etno sela, te da je potrebna i bolja signalizacija koja upućuje na hotele.

(EuroBlic)

MEČ SRBIJE I ŠVAJCARSKE Banjaluka na nogama zbog gola Mitrovića

Fudbaleri Srbije i Švajcarske od 20:00 sati igraju meč drugog kola grupe E na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Meč “orlova”  se prati u Banjaluci, u kafićima kao i na Trgu Krajine u “orlovom gnijezdu” a kako je izgledalo slavlje nakon što je Aleksandar Mitrović u petoj minuti zatresdao mrežu Švajcaraca pogledajte u galeriji. (Nezavisne)

NOVOIZGRAĐENA DIONICA ISTOČNOG TRANZITA Vozači zadovoljni, pješaci negoduju

Novoizgrađena dionica istočnog tranzita uveliko je rasteretila saobraćaj, smanjivši gužve na potezu između Starčevice i Obilićeva, ali još nije urađen trotoar koji je neophodan kako bi pješaci bili bezbjedni, zbog čega su stanari iz okolnih zgrada nezadovoljni jer su svakodnevno izloženi opasnosti. Iz Gradske uprave, u čijoj je nadležnosti izgradnja trotoara, istakli su da ovi

U LAZAREVU BEZ OSNOVNIH USLOVA ZA ŽIVOT Umjesto kanalizacije imaju septičke jame

Zgrade u Ulici despota Stefana Lazarevića, u kojima živi čak 400 ljudi, godinama nemaju ni kanalizaciju, ni asfalt, ni rasvetu. Udaljeni smo tek nekoliko kilometara od centra, a nemamo osnovne uslove za život, ogorčeno govore vlasnici stanova u Lazarevu, u koje su uselili prije osam godina. Oni su proteklog vikenda čak i protestovali sa maskama

FK BORAC: Savez na nama trenira strogoću

Povodom saopštenja Evropske fudbalske unije (UEFA) da uopšte neće razmatrati “slučaj Borca” što u praksi znači da crveno-plavi neće igrati Premijer ligu BiH naredne sezone, oglasio se banjalučki klub. Nadali su se Banjalučani da će i naredne sezone igrati u bh.eliti, ali od toga neće biti ništa. Na sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, održanoj

Težak sudar na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška, saobraćaj obustavljen

Četiri lica, od kojih dva teže, povrijeđena su danas u saobraćajnoj nezgodi na magistralnom putu Banjaluka-Gradiška u mjestu Rovine. Teško su povrijeđeni vozač džete čiji su inicijali P.T. /35/ iz Gradiške koji je prevezen u Univerzitetski klinički centar /UKC/ Banjaluka i putnica u automobilu bmw Z.P. /63/ iz Petrinje u Hrvatskoj koja je zadražana na

BANJALUKA SLAVILA DAN MUZIKE Muzičari svirali po cijelom gradu, uveseljavali mališane i prolaznike

Studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci su na nekoliko lokacija u gradu izvodeći najljepše note obilježili 21. jun, Svjetski dan muzike. Obilježavanje je počelo vrtiću u Boriku, a potom ja nastavljeno zvucima na tradicionalnom kineskom instrumentu gućin, u atrijumu Gradske uprave. Ujedno, ovim događajom je ozvaničen i početak projekta Grada pod nazivom „Kultura u prolazu“,

PROBLEM “RIJEŠEN”, STRAH OSTAO Banderu vezali za osušeno stablo šljive

Drvena bandera za struju u Ulici Miloša Dujića, stara dvadesetak godina, zavezana je nedavno sajlama za suvu šljivu kako ne bi pala. Zbog stare bandere u ulici, koja, kažu mještani ovog dijela Starčevice, svakog časa prijeti da će pasti, oni svakodnevno strahuju od požara ili čak strujnog udara. Pitaju da li je normalno da u