Politika 30.04.2019.

PUTUJE U TURSKU: Dodik se sastaje sa Erdoganom 2. maja

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastaće se u četvrtak, 2. maja sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, saznaje list “Danas”.

Prema istom izvoru, susret će biti održan u nekom od važnijih turskih gradova, a Dodik se odazvao na lični poziv Erdogana.

List podsjeća da je Dodik prošle godine izjavio da je “Erdogan veliki državnik jedne velike zemlje i sve je to u redu dok ne osjetimo da predstavnici te zemlje pokušavaju da se na neki način uključe u odnose u BiH”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sastao se u petak, 26. aprila sa papom Franjom u Vatikanu. Razgovor je trajao oko 45 minuta, iako susreti poglavara Rimokatoličke crkve sa stranim državnicima obično traju dvadesetak minuta, navodi “Danas”.

Prema saznanjima ovog lista, do izbora za Evropski parlament, koji se održavaju od 23. do 26. maja, Dodik bi trebalo da se sastane sa “liderom jedne od vodećih zemalja EU”.

Ide i Džaferović, Komšić spriječen

Tokom zvanične posjete članova Predsjedništva BiH Turskoj u četvrtak, 2. maja, biće potpisan ugovor o slobodnoj trgovini i očekuje se da bude potpisan protokol o izgradnji auto-puta Sarajevo-Beograd, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović.

“Na tome intenzivno radimo i u Predsjedništvu i sa turskom stranom”, rekao je DŽaferović danas novinarima u Sarajevu.

Predsjedništvo BiH ranije ovog mjeseca prihvatilo je poziv predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana za zvaničnu posjetu predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Turskoj 2. maja.

DŽaferović je rekao da će u Tursku umjesto Komšića, koji ne može da putuje iz opravdanih razloga, putovati predstavnik njegovog kabineta.

On je ocijenio da je dobro što je došlo do samita zapadnobalkanske šestorke u Berlinu.

“To je važan sastanak koji, prije svega, kada je riječ o BiH ima za cilj da dodatno podstakne naš ubrzan evropski put. To je sastanak koji treba da podstakne dijalog Beograda i Prištine u pogledu normalizacije njihovih odnosa”, istakao je DŽaferović.

On smatra da taj sastanak može proizvesti pozitivne posljedice kada je riječ o BiH i nijednu negativnu.

Na pitanje kako komentariše prisustvo predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića na tom skupu, DŽaferović je rekao da je on predsjedavajući i ima pravo da na poziv organizatora ode na sastanak i predstavlja BiH.

“BiH se može predstavljati u skladu sa Ustavom i zakonom i Zvizdić nije uradio ništa izvan toga”, dodao je član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

DŽaferović je rekao da ne zna kada će biti formiran Savjet ministara zato što postoji pitanje jako bitno u ovom momentu, a tiče se vladavine prava koje je još neriješeno, odnosno aktiviranja MAP-a i predaje prvog godišnjeg nacionalnog plana.

“Ustavno-pravni sistem se mora poštovati u cijelosti, a ne birati po sistemu jelovnika i šta vam odgovara”, rekao je DŽaferović.

(Srna)