Politika 28.10.2019.

PUTUJU U BRISEL Članovi Predsjedništva BiH se sastaju sa Mogerinijevom

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Šefik Džaferović i Milorad Dodik večeras putuju u Brisel gdje će se sutra sastati s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini, potvrđeno je za Klix.ba.

Razlog njihovog odlaska je, kako saznajemo, završetak mandata Federice Mogherini na poziciji visoke predstavnice za vanjske poslove i sigurnosnu politiku s kojom su bh. zvaničnici usko sarađivali proteklih godina na provođenju reformi u okviru puta BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Sastanak nije tematski, ali će svakako biti riječi o situaciji u BiH i regionu te o onome što je urađeno u proteklom periodu, ali još važnije o onome što tek treba učiniti.

Očekuje se da evropski zvaničnici prenesu određene poruke članovima Predsjedništva BiH te ih pozovu na pronalazak kompromisa u procesu formiranja vlasti.

Članovi Predsjedništva BiH susrest će se i sa komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Poziv za Brisel su dobili i ostali lideri Zapadnog Balkana. Tako se očekuje dolazak lidera Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Kosova Hashima Thacija, predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva i Albanije Edija Rame.

Tročlano Predsjedništvo u januaru se u Briselu sastalo s Mogherini, a svi učesnici susreta izrazili su zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom.

Šefik Džaferović je nakon sastanka izjavio da je jasna poruka Evropske komisije da je Zapadni Balkan u vrhu prioriteta EU. Isto je potvrdio i Milorad Dodik kazavši da je sastanak bio uspješan bez obzira na situaciju u BiH za koju Brisel ima razumijevanje.

Federicu Mogherini će od narednog mjeseca i zvanično naslijediti Španac Josep Borrell.

(Klix)