Biznis 20.01.2023.

“R-S Silicon” gasi proizvodnju u Jajcu i raspušta radnike

ČITANJE: 3 minute

“R-S Silicon” iz Mrkonjić Grada, najavio je gašenje proizvodnje silicijum metala u svojoj radnoj jedinici u Jajcu, 23. januara i raspuštanje svih radnika po ugovoru na određeno vrijeme.

Kako stoji na obavještenju, radnicima ovog preduzeća koje je dobio i portal CAPITAL, oni neće biti otpušteni, nego im se neće produžavati ugovori i radni odnos će im prestajati po njegovom isteku.

Firma B.S.I. iz Jajca polovinom prošle godine je spojena s preudzećem “R-S Silicon” i od tada posluju pod nazivom “Metalleghe Silicon”.

Uprava je radnicima poručila da se sve tri peći gase “zbog komplikovanih odnosa na tržištu gotovih prizivoda”.

“Uz uvažavanje činjenice da je veliki broj naših kupaca ugasio proizvodnju, kao i visokih cijena i nedostatka električne energije, donesena je odluka da se rad na sve tri peći do daljnjeg obustavi na dan 23. januara”, navodi se u obavještenju.

Uprava dalje obrazlaže da će posljedica gašenja biti i smanjenje potrebe za radnom snagom u obimu koji trenutno postoji, ugovori o radu se trenutno neće otkazivati.

“Zbog objektivnih okolnosti ugovori se neće moći produžavati, te će sa istekom svakog pojedinačno, radnicima sa ovim ugovorima prestati radni odnos. Svi radnici će moći ostvariti prava na naknadu preko zavoda za zapošljavanje”, rekli su u ovom preduzeću.

Takođe, naveli su da je plan rada, nakon potpune obustave proizvodnje na svim pećima u fazi izrade i da će biti blagovremeno obaviješteni o načinu njihovog angažmana u budućnosti.

Navodno, radi se o 179 radnika ove fabrike, a ali je direktorka bivšeg “R-S Silicon” koji sada nosi naziv “Metalleghe Silicon” Mrkonjić Grad Jelena Kuridža za CAPITAL tvrdi da će bez ugovora ostati samo njih 10 ili 15.

“Tačno je da se gase peći i prestaje proizvodnja u našoj radnoj jedinici u Jajcu, ali ostaje u Mrkonjić Gradu. Situacija kroz koju prolazimo u Jajcu se neće odnositi na fabriku u Mrkonjić Gradu. Cijena električne energije za industriju u Republici Srpskoj je definisana u zajedničkim pregovorima ‘Elektroprivrede’, Vlade RS, Privredne komore, Unije poslodavaca i predstavnika privrednika i na nivou je koji omogućava nastavak proizvodnje u fabrici u Mrkonjić Gradu. Ta cijena je značajno povoljnija od trenutnih cijena električne energije u okruženju i FBIH”, kaže Kuridža.

Nije im prvi put

Ovo nije prvi put da se gase peći italijanskog proizvođača. U avgustu 2020. godine “R-S Silicon” u Mrkonjić Gradu prekinuo je rad i poslao više od 150 radnika na kolektivni godišnji odmor.

Fabriku “R-S Silicon” osnovala je italijanska kompanija “Metalleghe” 2015. godine kao rezultat saradnje Italije i Republike Srpske i sjedište joj je u selu Bjelajce, nadomak Mrkonjić Grada.

Tada je saopšteno da će proizvodni kapacitet ove kompanije biti 18.000 tona silicijuma, te da će kompletna proizvodnja biti plasirana na tržište EU.

Tokom 2017. godine, Evropska komisija pokrenula je istragu protiv BiH zbog sumnje da su kompanije iz ove zemlje koje izvoze silicijum metala, damping cijenama ugrozile tržište Evropske unije.

Pod istragom su bile dvije kompanije iz BiH, BSI Jajce i R-S Silicon iz Mrkonjić Grada. Obje kompanije su dio italijanske grupacije “Metalleghe”.

Prijavu protiv njih podnijele su španska Ferroatlantica i francuski Ferropem. Oni u svojoj prijavi dostavljenoj u novembru te godine tražili da se uvedu antidamping mjere na period od pet godina.

Pod istragom su bile u periodu od 1. oktobra prošle do 30. septembra 2017. godine, ali su optužbe poslije nekog vremena odbačene.

Stanovnici Mrkonjić Grada se od pokretanja proizvodnje silicijuma žale na zagađenje okoline.

Oznake: RS Silicon