Biznis 09.04.2022.

Račić: Privrednici iz dijaspore – važan investicioni potencijal

ČITANJE: 2 minute

Poslovni forum “Povezivanje privrednika u rasijanju i matici – prilike i izazovi”, koji je danas otvoren u Banjaluci, okupio je više od 100 učesnika s ciljem da privuče što više privrednika iz dijaspore da ulažu u maticu.

Predsjednik Područne privredne komora Banjaluka Goran Račić rekao je da je forum dobra prilika da se privrednicima iz dijaspore približe privredni, turistički, ali i svi drugi potencijali kojima Republika Srpska raspolaže.

– Privrednici iz dijaspore su značajan investicioni potencijal za Srpsku, jer je evidentno da su opštine u kojima su oni ulagali u prethodnom periodu imale značajnu stopu privrednog rasta, kao i povećan broj zaposlenih – naglasio je Račić.

On je rekao da Republika Srpska potencijalnim investitorima pruža niz pogodnosti koje im olakšavaju da započnu biznis.

– Skoro sve i jedna lokalna zajednica u Republici Srpskoj ima definisane poslovne zone koje se pod veoma povoljnim uslovima mogu ponuditi našim predstavnicima iz dijaspore, kao i pozitivan poslovni ambijent sa poreskim stopama nižim nego u regionu – naveo je Račić.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović rekao je da Srpska pruža brojne prednosti za ulaganje, nego što je to slučaj u inostranstvu.

– Veoma je značajna dobra saradnja sa lokalnim vlastima, kao i napori da se smanje problemi oko papirologije koja je potrebna za pokretanje i vođenja biznisa – istakao je Stevanović.

Predsjednik Udruženja matice, dijaspore i Srba u regioni “Koreni” Banjaluka Mirjana Stojanović rekla je da je forum organizovan u okviru trodnevne manifestacije “U susret prijateljima iz rasijanja” s ciljem da se na jednom mjestu čuje koje su prednosti, a koji izazovi da se u Srpskoj pojavi što veći broj investitora.

– Zajedno ćemo pokušati pronaći odgovore kako i šta treba učiniti da bude što manji odliv, a što veći priliv ljudi u naše zemlje – rekla je Stojanovićeva.

Forum su organizovali Udruženje “Koreni” Banjaluka, banjalučka Privredna komora i Udruženje srpskih privrednika Švajcarske, pod pokroviteljstvom predsjednice Srpske Željke Cvijanović.

Forumu prisustvuju ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i drugi gosti.

(Srna/A.M.)