Vijesti 13.09.2016.

Rad na crno: Umjesto o penziji, razmišljaju kako da prežive do prvog

ČITANJE: 4 minute

Oko 200.000 radnika u BiH hljeb zarađuju na crno, dok se pouzdano ne zna koliko je firmi koje nesmetano rade, a nisu registrovane.

Rad na crno, isplata dijela zarada u kovertama, neregistrovane djelatnosti zbog kojih se ne plaćaju obaveze državi prema procjenama čine trećinu bruto društvenog proizvoda u BiH. Prema podacima Agencije za statistiku BDP BiH je prošle godine iznosio oko 27 milijardi KM, što znači da se u sivoj zoni godišnje obrne najmanje devet milijardi KM. To je pet državnih budžeta.

U BiH je zvanično bez posla preko pola miliona ljudi, a većina ih, kada i nađu zaposlenje, pristaje da godinama rade neprijavljeni, jer nemaju izbora.

– Radim kao konobar osam godina, ali kod različitih poslodavaca i nikad nisam bio prijavljen. Dobijam 450 KM, a bude i bakšiša, pa mjesečno zaradim i više – priča Banjalučanin M.R. koji ne razmišlja o penziji, nego samo da preživi mjesec za mesecom.

R.Đ. je zaposlena u trgovini. Prijavljena jeste, ali na 400 KM, dok 300 KM dobija „na ruke“.

– Bilo je „uzmi ili ostavi“. U vrijeme kada nema posla radnik nema izbora nego da prihvati šta mu se nudi – priča ona.

I oni koji pokrenu sopstveni posao počinju na crno.

– Imam kozmetički salon u kući i redovne mušterije. Razmišljala sam da se registrujem, ali previše je nameta i obaveza. Ne bi mi se isplatilo – priča Banjalučanka S.M.

Prema podacima Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, blizu 84.000 radnika je prijavljeno na platu do 500 KM, a među njima ima i diplomaca, magistara, pa i doktora nauka, koji su prijavljeni na minimalac. U Fondu su izračunali da zbog nesavjesnih poslodavaca koji prijavljuju radnike na najnižu osnovicu i potpuno neprijavljenih radnika ostaju bez 60 miliona KM godišnje.

– Predlagali smo da se uvedu platni razredi, odnosno da na najnižu platu mogu da se prijave samo nekvalifikovni radnici, a radnici sa visokom stručnom spremom da na smiju da budu prijavljeni na platu nižu od prosječne plate u RS. Tako bi se povećali prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje – kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS i dodaje da ima preduzeća u kojima su svi radnici prijavljeni na minimalac.

Dosadašnje kontrole rada na crno pokazuju da inspekcije rada otkriju godišnje tek nekoliko hiljada neprijavljenih radnika.

Najavljena oštra borba protiv sive ekonomije u Srpskoj još uvijek je bez vidljivih efekata. Izmjenama Zakona o inspekcijama RS i Zakona o poreskom postupku svi inspektori Inspektorata RS, inspektori Poreske uprave RS i inspektori Republičke uprave za igre na sreću dobili su nadležnost da kontrolišu da li su radnici prijavljeni, a preduzeća registrovana.

Vlada RS je imenovala Koordinaciono telo za inspekcijski nadzor koje će da rukovodi zajedničkim kontrolama i Odbor za rešavanje žalbi u postupcima inspekcijskog nadzora, čime su ispunjeni uslovi za primenu rigoroznih zakonskih rešenja.

– Svi inspektori će preduzetnicima koji nemaju rješenje o registraciji moći da zabrane rad dok ne otklone nepravilnosti, a po po potrebi i da oduzmu robu, opremu, uređaje, sredstva za rad ili prevozna sredstva radi onemogućavanja daljeg obavljanja djelatnosti – kaže Dušanka Makivić, portparol Inspektorata.

Poslodavac je dužan da radnika prijavi dan pre zasnivanja radnog odnosa, a za one koji to ne učine propisane su kazne od 3.000 do 30.000 KM.

– Inspekcija rada je u ovoj godini obavila preko 3.800 kontrola rada na crno, dok su inspektori drugih inspekcija u okviru novih ovlaštenja do sada obavili preko 230 provjera prijave radnika. Međutim, efekti zakonskih izmjena biće vidljivi tek nakon određenog vremenskog perioda – kaže Dušanka Makivić.

Poslodavci i sindikalci se slažu da siva ekonomija nanosi ogromnu štetu i radnicima, privrednicima koji rade legalno i državi.

– Veliki deo rada na crno se krije u prekovremenom radu. Prema našim analizama, u nezakonitom prekovremenom radu se krije 10.000 novih radnih mjesta odnosno toliko novih radnika bi moglo biti zaposleno umjesto što se iskorištavaju postojeći, koji najčešće za prekovremeni rad nisu plaćeni – kaže Velka Odžaković, generalna sekretarka Saveza sindikata RS.

Trivić: Odgovorna je država

Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, ističe da država toleriše preduzeća koja rade nelegalno i ne izmiruju obaveze, dok oni koji rade legalno godinama bezuspješno traže da se smanje porezi i doprinosi.

Mi smo podržali izmjene zakona koji bi trebalo da suzbiju sivu ekonomiju, ali bojim se da to neće donijeti promjene, ako ne bude političke spremnosti – ističe Trivić.

Poslodavci ističu da je neophodno raditi na rasterećenju privrednog ambijenta kako bi se podsticali privrednici da registruju djelatnost i prijavljuju radnike.

U PURS bez odgovora

Da li su inspektori Poreske uprave (PU) RS počeli kontrole i šta je sa elektronskim identifikacionim karticama za radnike koje će sadržavati sve podatke o radom odnosu nismo uspeli da saznamo.

“EuroBlic” već duže vrijeme pokušava da dobije od PURS podatke o tome koja su to preduzeća koja imaju više stotina radnika od kojih su većina prijavljeni na najnižu zaradu, ali bez uspjeha.

(blic.rs)