Vijesti 02.02.2016.

Rad u komisijama i dalje dobro plaćen

ČITANJE: 2 minute
rad komisije
Osim što je Parlamentarna skupština BiH postala nadaleko poznata po rastrošnosti i neefikasnosti u radu, u strukturama ovog krovnog zakonodavnog tijela u državi rade pojedinci koji vjeruju da su iznad zakona i pravila lijepog ponašanja.

Naime, istražujući pozadinu smanjenja naknada u parlamentarnim komisijama, ali i postojanja pojedinih, u Službu za informisanje poslali smo nekoliko upita, između ostalog i jasno formulirano pitanje o načinu plaćanja rada u komisijama.

-Rad u parlamentarnim komisijama se plaća na bezgotovinski način, posredstvom Trezora BiH, na tekući račun poslanika/delegata-piše u zvaničnom odgovoru poslatom poštom, sa potpisom službenika Zlatka Vukmirovića, što dovoljno govori o odnosu službenika i službe prema građanima i javnoj riječi.

Nakon što su u novembru prošle godine stupile na snagu izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojima je određeno da je maksimalna mjesečna naknada osnovica za platu (475 KM), mnoge članove komisije, koji su dobijali i po 3.000 KM, sada članstvo previše i ne zanima.

Uz sve ovo, postavlja se pitanje svrhe postojanja pojedinih komisija, poput Komisije za izbor Vijeća ministara, čije eventualno neizglasavanje kandidata za ministra ne sprečava državnog premijera da te kandidate proslijedi u parlament na potvrđivanje.

-Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara formira se na specifičan, Poslovnikom propisan način, i nema bilo kakvu obavezu prema predsjedavajućem Vijeća ministara, niti na bilo koji način može utjecati na proces njegovog prosljeđivanja kandidata za ministra i zamjenika PS BiH- potvrdili su iz parlamenta.

No, istovremeno nam iz Službe, iz koje upućuju na “uvid u Poslovnik”, nije odgovoreno čemu onda svrha postojanja jedne ovakve komisije?!

Profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar iz Sarajeva, naglašava da u zemlji kakva je BiH ništa nije obavezujuće, “ni ustav, ni zakoni, ništa osim samovolje”.

-Ovdje je na sceni interesni volontarizam. Komisije, zakoni, akti, sve je forma i priča za javnost. Na sceni su glumci, dobro plaćeni, a mi plaćamo vrlo loš teatar- slikovito dočarava Bajtal.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji godinama prati rad parlamenta, podsjeća da je ključni motiv da se ukinu (smanje) naknade za rad u komisijama taj što se većina sjednica tih komisija održavala u radno vrijeme i što je bio sastavni dio posla zvaničnika.

On se osvrnuo i na neopravdane izostanke sa sjednica komisija.

-Nedopustivo je, ukoliko zaista nisu opravdani razlozi, da se sjednice povjerenstava ne održavaju zbog nedostatka kvoruma i to ne treba povezivati sa bilo kakvim dodatnim plaćanjem takvog rada- zaključuje Ćavar.

(NN)