Rad u komisijama i dalje dobro plaćen

rad komisije

Osim što je Parlamentarna skupština BiH postala nadaleko poznata po rastrošnosti i neefikasnosti u radu, u strukturama ovog krovnog zakonodavnog tijela u državi rade pojedinci koji vjeruju da su iznad zakona i pravila lijepog ponašanja.

Naime, istražujući pozadinu smanjenja naknada u parlamentarnim komisijama, ali i postojanja pojedinih, u Službu za informisanje poslali smo nekoliko upita, između ostalog i jasno formulirano pitanje o načinu plaćanja rada u komisijama.

-Rad u parlamentarnim komisijama se plaća na bezgotovinski način, posredstvom Trezora BiH, na tekući račun poslanika/delegata-piše u zvaničnom odgovoru poslatom poštom, sa potpisom službenika Zlatka Vukmirovića, što dovoljno govori o odnosu službenika i službe prema građanima i javnoj riječi.

Nakon što su u novembru prošle godine stupile na snagu izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojima je određeno da je maksimalna mjesečna naknada osnovica za platu (475 KM), mnoge članove komisije, koji su dobijali i po 3.000 KM, sada članstvo previše i ne zanima.

Uz sve ovo, postavlja se pitanje svrhe postojanja pojedinih komisija, poput Komisije za izbor Vijeća ministara, čije eventualno neizglasavanje kandidata za ministra ne sprečava državnog premijera da te kandidate proslijedi u parlament na potvrđivanje.

-Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara formira se na specifičan, Poslovnikom propisan način, i nema bilo kakvu obavezu prema predsjedavajućem Vijeća ministara, niti na bilo koji način može utjecati na proces njegovog prosljeđivanja kandidata za ministra i zamjenika PS BiH- potvrdili su iz parlamenta.

No, istovremeno nam iz Službe, iz koje upućuju na “uvid u Poslovnik”, nije odgovoreno čemu onda svrha postojanja jedne ovakve komisije?!

Profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar iz Sarajeva, naglašava da u zemlji kakva je BiH ništa nije obavezujuće, “ni ustav, ni zakoni, ništa osim samovolje”.

-Ovdje je na sceni interesni volontarizam. Komisije, zakoni, akti, sve je forma i priča za javnost. Na sceni su glumci, dobro plaćeni, a mi plaćamo vrlo loš teatar- slikovito dočarava Bajtal.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji godinama prati rad parlamenta, podsjeća da je ključni motiv da se ukinu (smanje) naknade za rad u komisijama taj što se većina sjednica tih komisija održavala u radno vrijeme i što je bio sastavni dio posla zvaničnika.

On se osvrnuo i na neopravdane izostanke sa sjednica komisija.

-Nedopustivo je, ukoliko zaista nisu opravdani razlozi, da se sjednice povjerenstava ne održavaju zbog nedostatka kvoruma i to ne treba povezivati sa bilo kakvim dodatnim plaćanjem takvog rada- zaključuje Ćavar.

(NN)

DODIK: Zatvaranjem granice za Srbe u Crnoj Gori bi da riješe problem

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocijenio je da odluku Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku vidi kao pokušaj i kalkulaciju vlasti u Podgorici da zatvaranjem granice olakša rješavanje problema sa srpskom zajednicom u toj zemlji. “Ne može se oteti utisku da iza takve odluke vjerovatno stoji nastojanje

Kako se virus korona ponaša kada ste u blizini zaraženih bez simptoma

Kineska studija pokazala je da se novi virus korona sa asimptomatskih pacijenata ne prenosi lako na druge osobe. Istraživanje je sprovedeno na 455 osoba koji su nekoliko dana bili u kontaktu sa osobom pozitivnom na virus korona koja nije imala nikakve simptome bolesti. Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, odnosno za članove porodica pet dana. Tokom karantina,

Šakić još nije predat Tužilaštvu

Republičkom javnom tužilaštvu još nije predat uhapšeni Siniša Šakić, osumnjičen da bi mogao imati informacije u vezi sa ubistvom Slaviše Ćuluma u Banjaluci, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Portparol Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić objasnila je da je zakonski rok za predaju lica 24 časa. Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su u ponedjeljak oko 11.00

ŠEHIĆ: Odluka o odgađanju izbora potpuno nezakonita

Direktor koalicije “Pod lupom” i bivši predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić istakao je da je odluka ove komisije o odgađanju lokalnih izbora sa 4. oktobra na 15. novembar potpuno nezakonita i da nema zakonsko uporište, čak i kad bi se postojeće zakonske norme tumačile široko. Šehić je naglasio da Izborni zakon, pored

Nekoliko intervencija vatrogasaca nakon jakog nevremena

Vatrogasci u Banjaluci intervenisali su u nekoliko slučajeva nakon što je ovaj grad u popodnevnim časovima zahvatilo jako nevrijeme, rekao je Srni komandir Vatrogasne čete Centar u Vatrogasnoj brigadi Banjaluka Dragan Savanović. Prema njegovim riječima, vatrogasci su intervenisali u Ulici Zmaj Ognjenog Vuka u naselju Lazarevo gdje je palo drvo preko žica elektovodova i taj

ČOVIĆ: Nedopustivo da se članovi CIK-a biraju kako želi “politički hir”

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je nedopustivo da se članovi Centralne izborne komisije BiH biraju na način kako želi “jedan politički hir”. Čović je rekao da su članovi CIK-a izabrani mimo zakona, kriterijuma i procedura. “Pitanje je kad će biti izbori. Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca, pa sada imate datum