Rad u komisijama i dalje dobro plaćen

rad komisije

Osim što je Parlamentarna skupština BiH postala nadaleko poznata po rastrošnosti i neefikasnosti u radu, u strukturama ovog krovnog zakonodavnog tijela u državi rade pojedinci koji vjeruju da su iznad zakona i pravila lijepog ponašanja.

Naime, istražujući pozadinu smanjenja naknada u parlamentarnim komisijama, ali i postojanja pojedinih, u Službu za informisanje poslali smo nekoliko upita, između ostalog i jasno formulirano pitanje o načinu plaćanja rada u komisijama.

-Rad u parlamentarnim komisijama se plaća na bezgotovinski način, posredstvom Trezora BiH, na tekući račun poslanika/delegata-piše u zvaničnom odgovoru poslatom poštom, sa potpisom službenika Zlatka Vukmirovića, što dovoljno govori o odnosu službenika i službe prema građanima i javnoj riječi.

Nakon što su u novembru prošle godine stupile na snagu izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojima je određeno da je maksimalna mjesečna naknada osnovica za platu (475 KM), mnoge članove komisije, koji su dobijali i po 3.000 KM, sada članstvo previše i ne zanima.

Uz sve ovo, postavlja se pitanje svrhe postojanja pojedinih komisija, poput Komisije za izbor Vijeća ministara, čije eventualno neizglasavanje kandidata za ministra ne sprečava državnog premijera da te kandidate proslijedi u parlament na potvrđivanje.

-Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara formira se na specifičan, Poslovnikom propisan način, i nema bilo kakvu obavezu prema predsjedavajućem Vijeća ministara, niti na bilo koji način može utjecati na proces njegovog prosljeđivanja kandidata za ministra i zamjenika PS BiH- potvrdili su iz parlamenta.

No, istovremeno nam iz Službe, iz koje upućuju na “uvid u Poslovnik”, nije odgovoreno čemu onda svrha postojanja jedne ovakve komisije?!

Profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar iz Sarajeva, naglašava da u zemlji kakva je BiH ništa nije obavezujuće, “ni ustav, ni zakoni, ništa osim samovolje”.

-Ovdje je na sceni interesni volontarizam. Komisije, zakoni, akti, sve je forma i priča za javnost. Na sceni su glumci, dobro plaćeni, a mi plaćamo vrlo loš teatar- slikovito dočarava Bajtal.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), koji godinama prati rad parlamenta, podsjeća da je ključni motiv da se ukinu (smanje) naknade za rad u komisijama taj što se većina sjednica tih komisija održavala u radno vrijeme i što je bio sastavni dio posla zvaničnika.

On se osvrnuo i na neopravdane izostanke sa sjednica komisija.

-Nedopustivo je, ukoliko zaista nisu opravdani razlozi, da se sjednice povjerenstava ne održavaju zbog nedostatka kvoruma i to ne treba povezivati sa bilo kakvim dodatnim plaćanjem takvog rada- zaključuje Ćavar.

(NN)

U opštinu Teslić Vlada uložila više od 50 miliona KM

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Teslić uložila više od 50 miliona KM, po različitim osnovama iz Razvojnog programa i Budžeta Republike, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke u ovu opštinu je plasirano još oko 40 miliona KM.

Skuplji radovi podigli cijene stanova u Srpskoj

Cijene svih građevinskih radova u stanogradnji u Republici Srpskoj skočile su u trećem kvartalu ove godine za 0,1 odsto, što je automatski dovelo i do poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu.

Stefan Sejmanović sproveden u Okružno javno tužilaštvo

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka Stefan Sejmanović, koji se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljenu proizvodnju i trgovinu narkoticima, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu.

RADMANOVIĆ: Prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike Srpske

Potpredsjendik SNSD-a i član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je potez SNSD-a o imenovanju članova komisija u ovom Parlementu uslijedio kao reakcija na prijedlog poslanika iz PDP-a i SDS-a za izmjenu poslovnika o radu Parlamentarne skupštine BiH. Radmanović je rekao da prijedlog SDS-a i PDP-a ide na štetu Republike

Izvještaj protiv osumnjičenih za proizvodnju i promet droge

Gradiška Policijska uprava dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Miladina Vidačkovića /45/, Slađane Vidačković /45/, Rasima Hajdera /21/ i Pamele Dukić /20/, svi iz Gradiške, zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet droge, rečeno je Srni u ovom tužilaštvu. Iz tužilaštva navode da se Miladin Vidačković sumnjiči i za