Vijesti 02.01.2023.

Radanović: Pogoršan položaj Srba u Federaciji, ostalo ih svega 1,64 odsto

ČITANJE: 4 minute

Položaj Srba u Federaciji BiH u 2022. godini dodatno je pogoršan, a njihovoj broj, prema procjenama, smanjen na samo 36.000 ili 1,64 odsto, ističe predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

– S obzirom na to da su brojčano većinski narodi Bošnjaci i Hrvati na listama svojih stranaka izabrali 19 delegata u Dom naroda iz reda Srba, autentični legitimni predstavnici srpskog naroda nemaju mogućnost da predlože potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda – naveo je Radanović za Srnu.

Činjenica je, ističe on, da su Bošnjaci i Hrvati izabrali sebi podobne Srbe u federalni Dom naroda.

PODOBNI I NEPODOBNI SRBI

On napominje da su “bošnjačke i hrvatske” stranke izabrale “svoje” Srbe u Dom naroda FBiH, a to su Smiljana Viteškić i Dragica Suša – SDA, Vedrana Vujović, Goran Bulajić i Žarko Vujović – Demokratski front, Slađan Ilić, Јelena Pekić, Igor Stojanović, Ljubinka Atanasijević, Mladen Lonić, Vesna Saračić, Mladen Simić i Kristina Petrović – SDP BiH, Milomirka Melank – Naša stranka, Zora Dujmović, Miroslav Mitrović i Svetlana Kamenjaš – HDZ, Branka Cvijetić – Novi početak Goražde.

– Odbor za zaštitu prava Srba u proteklom periodu izvršio je procjenu broja Srba u FBiH na dan 15. decembar. Kontaktirali smo sve srpske organizacije po kantonima, srpska udruženja po kantonima i opštinama, članove savjeta mjesnih zajednica srpske nacionalnosti i sveštenike Srpske pravoslavne crkve koji službuju u FBiH, i razultati su poražavajući – naglašava Radanović.

PREMA “POPISU” 56.550, A PREMA REALNOЈ PROCЈENI SVEGA 36.320 SRBA U FBiH

On navodi da, prema izvršenim analizama i procjeni, na teritoriji FBiH živi 36.320 Srba, a da ih je prema “popisu u BiH iz 2013. godine” bilo 56.550.

– Zbog nepostojanja mogućnosti da se zaposle, loše infrastrukture i generalno nepovoljnog odnosa vlasti, Srbi u FBiH su sa 2,5 odsto sada zastupljeni sa 1,64 odsto od ukupnog broja stanovnika Federacije, a prije rata bilo ih je 19,95 odsto – precizira predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

BROЈNA KRIVIČNA DЈELA PROTIV SRBA OBILjEŽILA 2022. GODINU

Radanović ističe da su tokom 2022. godine izvršena brojna krivična djela iz mržnje protiv vjerskog i nacionalnog uvjerenja, kao i etničkog porijekla pravoslavnih Srba u FBiH.

On podsjeća da je 23. marta oskrnavljeno pravoslavno groblje Crkvina u Brezičanima, opština Donji Vakuf, kada su porušeni spomenici i ograda.

U Visokom, u selu Maurovići, 13. juna ubijena je Srpkinja povratnica Nada Radulović /65/, 10. jula oskrnavljeno je pravoslavno groblje Vihovići u zapadnom dijelu Mostara, gdje su na ulaznoj kapiji i zidu oko groblja bili ispisani ustaški simboli i upućene pogrdne poruke Srbima.

Velika šteta počinjena je i 7. decembra na Sabornoj crkvi u Mostaru.

– BiH je dobila kandidatski status u EU. Sramota je da zemlja koja ima kandidatski status i dalje ima cijela naselja bez struje. Srbi u naseljima oko Drvara, Petrovca, Grahova i Glamoča i danas 27 godina nakon rata nemaju struju – naglašava Radanović.

On podsjeća da su Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH potpisale FBiH koju je zastupao tadašnji predsjednik Krešimir Zubak i Republika Srpska koju je zastupao tadašnji potpredsjednik Nikola Koljević.

Prema njegovim riječima, Aneks sedam propisuje da će strane obezbijediti da se izbjeglim i protjerenim omogući siguran povratak bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, proganjanja ili diskriminacije, naročito zbog njihovog etničkog porijekla vjeroispovjesti ili političkog uvjerenja.

FEDERALNE VLASTI “ZABORAVILE” NA ANEKS SEDAM DEЈTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA

– Ovaj aneks FBiH krši jer imamo svakodnevno kršenje prava Srba, prava koja su propisana u Katalogu prava iz dejtonskog Ustava BiH. U Aneksu sedam, član 21, stav dva propisano je da će strane i komisija za izbjeglice svakom licu koja zahtijeva naknadu umjesto povrata imovine, dodijeliti pravičnu naknadu. Pozivamo sve Srbe čije su kuće i pomoćni objekti srušeni da od Komisije za izbjeglice traže pravičnu naknadu – naglašava Radanović.

On tvrdi da u FBiH trenutno ima oko 220 naseljenih mjesta koja nemaju nijednog stanovnika, a prije 1992. godine su bili naseljeni isključivo Srbima.

– Vlasti FBiH nisu pomogle srpskom narodu u obnovi putne infrastrukture u ovom entitetu. Putevi u naseljima gdje žive Srbi nisu na listama i planovima za asfaltiranje i rehabilitaciju. Najbolji dokaz je put Glamoč-Drvar koji ne žele asfaltirati ni kanton niti Federacija – navodi Radanović.

On smatra da su se u decembru 2022. godine desile i neke pozitivne stvari za sve ljude u BiH.

– Smjernice u formiranju vlasti koje su potpisale SNSD, HDZ i stranke `osmorke` prvi put pokazuju da je moguće živjeti po ustavnim dejtonskim načelima. Sigurni smo da će u ovim načelima i po ovim principima biti bolje i Srbima u FBiH da se smanji broj incidenata nad pripadnicima srpskog naroda – naveo je Radanović za Srnu.

(Srna/ N.S)