Vijesti 10.06.2016.

Radar i patrole čuvaju živote na drumu smrti

ČITANJE: 3 minute

Magistralni put Banjaluka – Jajce, nazvan još i drum smrti zbog velikog broja saobraćajnih nesreća u kojima je samo u posljednja tri mjeseca poginulo osam osoba, od danas će danonoćno biti kontrolisan automatskim radarom, plus policijskim patrolama.

Reakcija je to Ministarstva unutrašnjih poslova RS na veliki broj ugašenih života na jednoj od najkritičnijih dionica u Srpskoj.

Načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović istakla da će na putu Banjaluka – Jajce od danas biti pojačana kontrola učesnika u saobraćaju i to automatskim mjerenjem prekoračenja dopuštene brzine pomoću radarskog sistema “Ramer 10”. Vozače će kontrolisati i policijski službenici MUP-a RS.

Lani je na ovoj dionici poginulo četvoro, 12 je teže povrijeđeno, a 43 lakše. Iako se radi o izuzetno opasnom drumu, koji sve češće odnosi živote, nadležni još nisu pronašli rješenje za ovaj problem.

Milija Radović iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS kaže da takozvane crne tačke na putevima Srpske još nisu utvrđene.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je uradilo analizu za prošlu godinu, prema kojoj je izdvojeno devet najopasnijih dionica, sa najvećim brojem poginulih. Najopasnija dionica puta lani je bila Donje Caparde – Karakaj, gdje je poginulo pet osoba – kazao je Radović.

Dodao je da je ove godine najkritičniji put M16 Banjaluka – Jajce.

– Na ovoj dionici ograničenje je 50 kilometara na čas, a učesnici u saobraćajnim nesrećama u kojima je bilo poginulih vozili su brzinom većom od dozvoljene – ističe on.

U “Putevima RS” navode da su u toku završna snimanja stanja na terenu i analize puta M16 Banjaluka – Jajce kako bi bili utvrđeni uzroci nesreća.

– Analiza će pokazati da li je uzrok nesreće bio put, odnosno stanje puta, nakon čega će se pristupiti izradi projekta za uklanjanje nedostataka i poboljšanje bezbjednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju – rekli su u “Putevima RS”.

Dodaju da je u toku identifikacija kritičnih dionica.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja na području Banjaluke Milenko Jaćimović ističe da je u proteklom periodu došlo do pogoršanja bezbjednosti saobraćaja na teritoriji grada.

– Broj poginulih upozorava da je situacija na putu Banjaluka –  Jajce alarmantna. Neprilagođena brzina je često uzrok nesreće, ali i putni nedostaci na ovoj dionici – rekao je Jaćimović i dodao da je saobraćaj često otežan zbog odrona kamenja, a problem je i mimoilaženje teretnih vozila.

Crni niz na drumu smrti počeo je sa pogibijom Slobodana Slavnića (42), zatim Milice Kukić (25) iz Laktaša. U Vrbasu je pronađen i automobil kojim su u rijeku sletjeli bračni par Mirjana (48) i Momir Radukić (53). Ova rijeka je odnijela i život Mladenu Inđiću (50) iz Bijeljine. Polovinom aprila na na tom dijelu puta život je izgubio i Draženko Višekruna (43), a prije tri dana na istom mjestu su nastradali i Miloš Trivunčić (20) iz Šipova i Rafaela Marić (22) iz Gruda.

Poginuli na putevima u RS: (po godinama)

131 – 2015.

126 – 2014.

153 – 2013.

140 – 2012.

163 – 2011.

Kritične dionice u RS 2015. godine:

Dionica   poginuli

M-4 Donje Caparde – Karakaj 5

M16 Banjaluka – Jajce  4

M-16 Nova Topola – Klašnice 4

M-4 Ivanjska – Šargovac  4

M-16.1 Klašnice 1 – Prnjavor 3

M-19 Milići – Vlasenica  3

M-4 Lamovita – Ivanjska  3

R-465 Orline – Doboj  3

M-14.1 Glavičice – Šepak 3

M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje 3

U 2016. godini najviše stradalih:

Banjaluka – Jajce 8

(Glas Srpske)