Vijesti 21.04.2019.

RADE DŽAJIĆ, SVJEDOK OSLOBOĐENJA BANJALUKE: Grad 22. aprila bio uništen, ali slobodan

ČITANJE: 3 minute

Naredba čuvenog komandanta Slavka Rodića bila je da u napadu koji je počeo 21. aprila 1945. Banjaluka mora biti oslobođena po svaku cijenu i bez obzira na gubitke. Grad je bio uništen, ali je više od 15.000 partizana u zoru 22. aprila donijelo dugoočekivanu slobodu.

Tako počinju sjećanja na istorijski 22. april od prije 74 godine jednog od rijetkih oslobodilaca Banjaluke, partizana Prve brigade Petog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije Rade Džajića.

– Naredba je bila da nema odstupanja! Nošeni entuzijazmom, slobodarskim duhom i željom da porazimo neprijatelja, krenuli smo u napad nasrtljivo i da što prije oslobodimo grad – počinje priču Džajić, koji iz Banjaluke nije odlazio od trenutka oslobođenja do danas.

Prema njegovim riječima, najjači udarac prije oslobođenja neprijatelju je zadat od 18. do 27. septembra 1944. godine, kada su partizani zarobili veliki broj tenkova, topova, municije i 34 aviona na aerodromu u Zalužanima.

Borbe su bile žestoke, ustaške i njemačke jedinice su minobacačima i mitraljezima sa Banj brda stalno gađale partizanske položaje, a kada su partizani pobjednički ušli u grad ulice su bile zatrpane ruševinama, skoro ničeg nije bilo, ali došla je sloboda.

– U borbama je stradalo oko 1.000 naših boraca. Među nama je bilo mnogo hrabrih ljudi koji se nisu ničega plašili. Mudrom komandom uspjeli smo da brzo napredujemo i povežemo naše linije i na taj način potučemo neprijatelja – rekao je Džajić.

Ipak, kako ističe ovaj vitalni devedesetdvogodišnjak, rat je surov i u njemu nema pobjednika jer su žrtve na obje strane neminovne.

– Drugi svjetski rat je bio veoma surov, takav se neće ponoviti. Veliki broj nevino stradalih, grad je bio uništen. Mi smo za slobodu ginuli i dali krv da bi naša djeca mogla da žive u miru i blagostanju, zato 22. april ima posebno mjesto u mom srcu – dodao je Džajić.

U toplini svog doma, gdje ordeni, slike i priznanja govore više od 1.000 riječi o hrabrosti i doprinosu velikog borca, Rade je s elanom i u jednom dahu pričao o doživljajima iz partizanskih i omladinskih dana, a kako je istakao, 22. april u njegovom srcu zauzima posebno mjesto.

– Banjaluka je danas mnogo napredovala i dok je gledam kako raste ponosan sam na to što sam bio dio hrabre vojske koja je donijela slobodu ovom prelijepom gradu – zaključuje Džajić.

Pad Berlina

Oslobodioci Banjaluke su u zatočeništvu držali ustaške i njemačke jedinice, a sa posebnom radošću su dočekali vijest o padu Berlina 9. maja.

– To je značio konačan kraj nacističkog i fašističkog režima, a nošene ovom viješću, naše snage su još jače i sa više elana krenule u obračun i oslobađanje teritorija koje su još bile pod okupacijom – rekao je Rade Džajić.

(Glas Srpske)