Region 22.09.2020.

“RADE PROTIV SVOJIH INTERESA” Dačić: Glasanjem za nezavisno KiM ne mogu spriječiti nezavisnost Srpske

ČITANJE: 2 minute

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da “predstavnici Bošnjaka i Hrvata u BiH rade direktno protiv svojih interesa glasanjem za nezavisnost samoproglašenog Kosova jer time nestaju argumenti protiv nezavisnosti Republike Srpske.

Dačić smatra da oni rade direktno protiv sebe, time što hoće da priznaju Kosovo, te da gube bilo kakav argument kojim bi neko mogao da ospori pravo Republike Srpske na nezavisnost.

Dačić je istakao da je Kosovo bilo pokrajina u Srbiji i da je Badinterova međunarodna komisija “jasno rekla da će se Јugoslavija raspasti po republičkim granicama i nije spominjala pokrajine”.

– Ako vi sada izdvajate jednu pokrajinu, na osnovu čega ćete zabraniti da jedan entitet BiH proglasi svoju nezavisnost – upitao je Dačić.

Prema njegovim riječima, prethodno rukovodstvo Srbije, na čelu s Vojislavom Koštunicom i Borisom Tadićem je “napravilo grešku” jer proglašenje nezavisnosti  samoproglašenog Kosova nije povezalo s nezavisnošću Republike Srpske.

– Mi smo tada porazbijali kioske i zapalili ambasade, jedino što smo zapravo rekli (zapadnim zemljama) jeste da mogu da rade šta god hoće. Јedino što bi moglo da zabrine međunarodnu zajednicu moglo je da bude povezivanje tog pitanja (nezavisnosti takozavnog Kosova) sa Republikom Srpskom – naveo je Dačić za TV Pink.

Članovi Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, Šefik Džaferović i Željko Komšić, glasali su u četvrtak za priznanje nezavisnost Kosova, dok je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv.

Dačić je rekao da Evropa zapostavlja činjenicu da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića “decenijama unazad sprovodi politiku zasnovanu na Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića”.

– Ta politika u jednoj rečenici glasi: Ne može se ostvariti islamska država, a oni su za islamsku državu od Maroka do Indonezije, dok muslimani nisu u većini. I tu nema koegzistencije sa drugim oblicima društvenog života – kazao je Dačić.

Za Komšića, člana Predsjedništva BiH, Dačić je rekao da je “figura izabrana glasovima muslimana, Hrvat po želji muslimana”.

(A.M/banjaluka.net)

Oznake: Ivica Dačić