Vijesti 06.12.2016.

Radenko Borojević spreman ići do Strazbura da bi vratio slike

ČITANJE: 2 minute

Nekadašnji pripadnik Vojske RS i Oružanih snaga BiH Radenko Borojević već četiri godine vodi sudsku bitku protiv Ministarstva odbrane BiH od kojih traži da mu vrate njegove slike, zbog kojih će pravdu, kako kaže, uskoro zatražiti pred Ustavnim sudom u BiH, a spreman je da ide i do Strazbura.

Slike “Boj na Kosovu” i “Koridor života”, koja je registrovana i u Institutu za zaštitu intelektualnog vlasništva, te serijal od pet slika “Srpski vojnik kroz istoriju i ratovanje” njegova su djela koja su bila motiv mnogih manifestacija.

Ovaj slikar i ikonopisac kaže da su se, osim za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, slike našle i u dva filma. Međutim, od Borojevića niko nije tražio dozvolu za korišćenje.

– To je ironija. Nikada nisam potpisao nikakav ugovor o djelu, niti sam ikada dobio bilo kakvu naknadu za moje slike i njihovo korišćenje. Jednostavno, prisvojili su ih – ističe ogorčeno Borojević i dodaje da njegov ugovor o angažmanu u vojsci nije vezan za njegov umjetnički rad.

Borojević kaže da je riječ o djelima koja je naslikao dok je još bio u vojnoj službi i izložene su u Klubu VRS u kasarni “Kozara”. Međutim, sa vojnom službom se oprostio 2013. zbog prelaska starosne granice od 35 godina. Tada je i zatražio od Ministarstva odbrane BiH da mu slike budu vraćene, ali zahtjev je odbijen uz obrazloženje da su uknjižene kao vlasništvo vojske.

U bici za vraćanje svojih djela našao je uporište i u Zakonu o autorskim i srodnim pravima BiH, na osnovu kojeg je dobio dvije presude Suda BiH u svoju korist. Prvu u junu 2015. i drugu u aprilu ove godine. Međutim, njegova sreća kratko je trajala. Prošlog mjeseca obje presude su poništene u Sudu BiH. Takva odluka obrazložena je time da je Borojević slike uradio tokom radnog vremena u vojnoj službi i da nema autorska prava nad njima.

Borojević poručuje da od borbe za svoja djela neće odustati. Ma koliko pravda bila spora, nastaviće, kaže, sve dok je ne dočeka.

– Obratiću se Ustavnom sudu BiH. Tražiću svoja autorska prava pa makar po njih morao i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu – naglasio je Borojević.

Zakon

Zakon o autorskim pravima predviđa da ako djelo nastane u izvršavanju radnih obaveza, ili po uputstvima poslodavaca, sva autorska prava prenesena su na poslodavca za period od pet godina, od dana završetka tog djela.

Međutim, to nije slučaj ukoliko je ugovorom ili drugim aktom drugačije regulisano. Poslije isteka roka od pet godina, prava poslodavca prestaju i prelaze na autora. Ova procedura je drugačije regulisana ako je poslodavac zatražio ponovni prenos prava, a u tom slučaju autoru pripada odgovarajuća naknada.

(Glas)