Vijesti 19.08.2020.

Radenko Puzić uručio zahvalnicu Aleksandru Vulinu

ČITANJE: 1 minuta

Kandidat SPS-a za odbornika u Skupštini Grada Banja Luka Radenko Puzić uručio je ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu zahvalnicu i monografiju Udruženja građana “Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske” zbog podrške u organizaciji izložbe u Beogradu o ratnom putu ove jedinice.

Puzić je kao predsjednik udruženja građana “Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske” rekao da je ovo prva izložba o ratnom putu jedne vojne jedinice iz VRS koje je prikazana u Beogradu. Prema njegovim riječima, tada su prikazane ratne fotografije koje su poredane hronološki od 1991. do 1995. godine, eksponati saboraca, kao i eksponati koji su zarobljeni.

“Svako ko je prošao kroz Dom Vojske i pogledao izložbu, mislim da je bio zadovoljan što smo sve to uspjeli da sačuvamo svih ovih godina. Na početku smo bili skeptični, onda smo shvatili da je to istorija, jedan veliki projekat koji smo napravili ne samo za bataljon vojne policije, veći za Prvi krajiški korpus, odnosno za Vojsku Republike Srpske”, rekao je Puzić.

Zahvalnica je Vulinu uručena nakon obilaska snimanja dokumentarno-igranog filma “Koridor 92”, koprodukcijskog projekta Ministarstva odbrane – Vojnofilmskog centra “Zastava film”, RTS-a i RTRS-a, koji se trenutno snima u okolini Vršca. Film, u kojem je učestvovao Puzić, govori o vojnoj operaciji “Koridor” koja je trajala od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine, kojom je uspostavljeno teritorijalno jedinstvo Republike Srpske, ali i obezbijeđena životno važna veza sa Srbijom.