Vijesti 18.11.2015.

Radić: Katastrofalna situacija na pojedinim graničnim prelazima

ČITANJE: 1 minuta
granicni prelaz
Situacija na nekim graničnim prelazima u BiH kada je riječ o infrastrukturi i uslovima za rad graničnih policajaca toliko je katastrofalna da ne zaslužuje bilo kakav komentar, ocijenio je zamjenik predsjedavajućeg Odbora Parlamentarne skupštine BiH za žalbe građana Borislav Radić.

Prema njegovim riječima, na pojedinim prelazima ljudi nemaju struje, ni vode, lože vatru i koriste toalete u prirodnom okruženju.

– Na drugim prelazima, gdje postoji infrastruktura, poput Izačića ili Rače, ne radi videonadzor i oni imaju neke druge probleme. Ono što je zabrinjavajuće jeste da već dugo granični prelazi u BiH ili nisu pod videonadzorom ili je instaliran prije nekoliko godina, pa onesposobljen zbog neodržavanja- rekao je Radić za sarajevsko “Oslobođenje”.

On je objasnio da je videonadzor bio pod kontrolom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali da će na osnovu određenih zaključaka parlamenta BiH postepeno biti stavljen pod upravu Granične policije.

Radić je dodao da zabrinjava i što zaposleni u policijskim tijelima BiH, ne samo u Graničnoj policiji, godinama nisu prošli nikakve ljekarske preglede – posljednja zdravstvena kontrola njihove radne sposobnosti obavljena je 2007. i 2008. godine.

(Agencije)