Vijesti 30.03.2016.

Radić: Usluge Agencija za mirno rješavanje radnih sporova RS besplatne

ČITANJE: 1 minuta
radic
Borislav Radić, direktor Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Republike Srpske, rekao je da je sav postupak koji obavlja ta agencija besplatan i da je njihov osnovni cilj pomoći svim radnicima i poslodavcima.

-Niko nikada nam nije bio dužan platiti ni jednu marku- naglasio je Radić.

Kako je istakao, netačne su informacije koje su u medijima plasirane od strane Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS i zabrinjavaju ga izjave predsjednika tog sindikata, iz razloga što su upravo oni prije mjesec bukvalno digli hajku i Agenciju “zatrpali” sa oko 3.500 predmeta.

-Ne razumijem potrebu izjavljivanja toga da prosvjetni radnici sami odlučuju, kada su oni bili ti koji su ih  instruisali i podnijeli gotovo nekoliko hiljada zahtjeva u njihovo ime- kazao je Radić.

Radić smatra i da ministar prosvjete nije imao prave informacije kada je nedavno na konferenciji za novinare u Banjaluci izjavio da svaki sporazum koji se sklopi sa Agencijom to ministarstvo košta 50 maraka.

-Mislim da je ministar pogrešno instruisan da oni treba  nešto da plate Agenciji. Uopšte ne stoji konstatacija da Ministarstvo na osnovu tih sporazuma treba platiti skoro milion KM. Postupak je besplatan i za radnike i za poslodavce- istakao je Radić.

Dodao je da je ova agencija samo tokom prošle godine riješila blizu 1.900 predmeta, a od toga u više 90 odsto slučajeva bio je sporazum radnika i poslodavca i niko nikada nije platio ni marku.

(Agencije)