Vijesti 02.11.2016.

Radili cijeli mjesec za pola naknade

ČITANJE: 3 minute

Asistenti koji tokom nastave rade sa učenicima sa smetnjama u psihofizičkom razvoju zbog propusta institucija ostali su bez dijela naknade za septembar, pa su umjesto 350 maraka dobili upola manje.

Asistenti su na radna mjesta došli 1. septembra, kada je i počela nova školska godina, ali je Ministarstvo prosvjete i kulture RS školama dostavilo odobrenje za njihovo angažovanje tek 19. septembra.

– Na osnovu tog ugovora, u resornom ministarstvu se pravdaju da su nam dužni platiti samo dio naknade, zbog čega smo ogorčeni, jer smo radili cijeli mjesec – kazao je Davor Pasarić koji radi sa dvoje djece u Osnovnoj školi “Georgi Stojkov Rakovski” u Banjaluci.

Svjestan činjenice da kao i svi asistenti radi na osnovu ugovora o djelu i da se ne može obratiti sindikatu za pomoć, Pasarić je uputio otvoreno pismo ministru prosvjete i kulture RS Dani Maleševiću.

Pasarić je naglasio da u posljednje tri godine, od kada radi kao asistent, odobrenje iz Ministarstva za početak njihovog rada redovno kasni u odnosu na početak školske godine. Objašnjenje za to, kaže, nije poznato.

– Škole su angažovale asistente ranije iz prostog razloga što nastava počinje 1. septembra za svu djecu. Djeca sa smetnjama u razvoju su tada pošla na nastavu, a asistenti zajedno sa njima – navedeno je u pismu ovog asistenta.

Kašnjenje odobrenja za angažovanje asistenata do sada, tvrdi Pasarić, nije bilo prepreka da naknade za septembar budu isplaćene u punom iznosu.

Pasarić je u pismu podsjetio Maleševića da je svojim potpisom na ugovor prihvatio da za ovaj human, a težak posao neće dobiti nikakav staž niti zdravstveno osiguranje, te da nivo njegovog formalnog obrazovanja nije bitan i ne uzima se u obzir prilikom obavljanja posla.

Istim ugovorom je predviđeno da će za svakodnevnu pomoć autističnoj djeci ili djeci višestruko ometenoj u razvoju dobiti naknadu od 350 KM.

Majka dječaka ometenog u razvoju koji pohađa četvrti razred u OŠ “Dositej Obradović” u Banjaluci Aleksandra Nikolić ističe da je ovakva odluka Ministarstva sramotna.

– I prošle godine smo zahtjeve predavali u toku septembra i odobravali su od početka školske godine, a sada rade kako hoće. Izgleda da naša djeca ne treba da idu u školu dok to Ministarstvo ne odobri – kazala je Nikolićeva.

Dodaje da su asistenti mizerno plaćeni, imajući u vidu koliko je teško raditi sa djecom koja su ometena u razvoju i da su rijetki oni koji se prihvate ovog posla.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS juče su kazali da će provjeriti navode iz Pasarićevog pisma.

– Ministarstvo finansira asistente za učenike sa autizmom i u pojedinačnim slučajevima asistente za učenike sa teškim smetnjama u razvoju. U poređenju sa zemljama u regionu, RS izdvaja daleko više novca za finansiranje asistenata u nastavi – rekli su u Ministarstvu i dodali da u školskoj 2016/2017. godini finansiraju 128 asistenata.

Centar “Sunce”

Djeca ometena u razvoju iz Kozarske Dubice, koja su juče ostala bez prevoza do škole, danas se vraćaju na nastavu u ustanovu centar “Sunce” u Prijedoru.

Potvrdila je ovo direktor Centra za socijalni rad u Kozarskoj Dubici Maja Špica naglasivši da je dug za prevoz uplaćen.

– Iz opštine su mi rekli da uplata za prevoz ove djece ide redovno, ali da se u ponedjeljak desio problem u vezi sa pogrešnim transferom, što je odmah juče ispravljeno – rekla je Špica.

Direktor centra “Sunce” Slađana Radaković je kazala da je u pitanju 13 djece koja prema zakonu moraju da idu u školu i pozvala opštinu Kozarska Dubica i Ministarstvo da obaveze za prevoz ovih đaka izmiruju u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti RS.

(Glas)