Vijesti 22.05.2024.

Radinković za otkup tražio 500.000 evra, uplaćeno mu 42.000 u kripto valuti

ČITANJE: 2 minute

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Nenadu Radinkoviću iz Laktaša osumnjičenom za otmicu Halida N.

Kako je saopštilo Republičko tužilaštvo Radinković je osumnjičen da je od Halidovog brata za otkup tražio 500.000 evra, da bi taj iznos smanjivao i na kraju primio iznos od 42.000 evra, u kripto valuti, te 5.000 evra u kešu.

”Osumnjičeni je 15. maja žrtvu odveo na nepoznatu lokaciju, te je uz prijetnju po život i tijelo, zahtijevao isplatu u iznosu od 500.000 evra za njegovu slobodu. Novac je tražio u kripto valuti. Prvobitno traženi novčani iznos je smanjio na 250.000 evra, pa potom na 50.000 evra. Posredstvom brata žrtve primio je 42.000 evra u kripto valuti, te 5.000 evra u kešu posredstvom trećeg lica iz Banjaluke”, saopštilo je Republičko javno tužilaštvo Srpske.

Dodaju da je Radinković osumnjičen za otmicu i nedozvoljeno posjedovanje oružja. Radi se o pištolju kojim je Radinković prijetio žrtvi, a koji je pronađen sa metkom u cijevi.

”Mjera pritvora je zatražena zbog opasnosti od bjekstva, zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao sakriti, uništiti, falsifikovati ili izmijeniti dokaze iz kojih proizilazi radnja izvršenja ovog krivičnog djela i koji su važni za krivični postupak, te zbog bojazni da bi osumnjičen mogao ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike, odnosno prikrivače, kao i zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo”, navodi Tužilaštvo.

Radinković je uhapšen u akciji Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske. Kako saznaje ATV on je prvobitno bio pušten da se brani sa slobode. Međutim, istražioci su nastavili da ga prate i ponovo je uhapšen nakon što je podigao novac u kripto valuti.

Žrtva otmice je Halid N., jedan od učesnika emisije ”Svadba od milion evra”. On se u emisiji pojavljuje kao gost na glamuroznoj romskoj svadbi u Hamburgu, iskazujući se velikom količinom novca kojom ”kiti” muziku. Po vlastitim riječima, Halid se bavi prodajom skupocjenih satova od zlata i dijamanata. U svom pojavljivanju u emisiji javno je pokazao svežanj novca koji je namijenio za bakšiš muzici, te se pohvali satom ”Patek Philippe” za koji kaže da košta između 80.000 i 90.000 evra.

Radinković je široj javnosti poznata po saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo Nikola Đurović iz Banjaluke. Zbog te nesreće Radinković je osuđen na četiri godine zatvora. Poslije presude je pobjegao u Francusku gdje je hapšen 2013. godine zbog krijumčarenja veće količine oružja. Zbog toga slučaja je osuđen na osam godina zatvora. Budući da se nije pojavio na izdržavanju kazne za saobraćajnu nesreću za njim je bila raspisana potjernica po kojoj je 2018. godine uhapšen u Briselu i izručen u BiH.