RADIONICA: Naučimo djecu Zmijanjskom vezu

U okviru programa 54. Kočićevog zbora, u srijedu 21. avgusta, sa početkom u 18.00 časova, biće održana radionica Zmijanjskog veza, koju će voditi vezilja Sanja Bajić.

Radionica, koju organizuje Muzej Republike Srpske, prvenstveno je namijenjena djeci školskog i predškolskog uzrasta i biće održana u Parku Petar Kočić.

Vezilja Sanja Bajić, kaže da na radionici očekuje djecu, ali i sve druge koji su zaiteresovani za zmijanjski vez, prvi element iz ovog kraja koji je upisan na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESKO 2014.godine.

Ona je pojasnila da je radionica osmišljena tako da će djeca, uz klasičan vez na platnu, raditi i vez na papiru, prilagođen posebno za djecu mlađeg uzrasta.

Nije važno da li se prvi put susreću sa vezom ili ga već poznaju, važno je da se okupimo i da našoj djeci ukažemo na značaj Zmijanjskog veza i naše kulturne baštine čiji je on neraskidivi dio. Takođe, tokom radionice imaćemo i različite edukativne igre, a djeca će imati priliku da se upoznaju sa motivima veza i uvježbavaju motoriku, što je veoma bitno za taj uzrast. Cilj je da se djeca upoznaju sa tradicijom, te da njeguju stvaralački duh i da razvijaju svoju kreativnost. Zmijanjski vez ima širok spektar mogućnosti i jako je pogodan za sve uzraste, jer motivi su raznoliki – rekla je Bajić.

U okviru radionice posjetioci će moći vidjeti i dio nove, tradicionalne, kolekcije nakita „Tragovi“ kao vid inspiracije za nove kreacije sa Zmijanjskim vezom.

Inače, Sanja Bajić je u proteklih nekoliko godina svoje radove izlagala širom svijeta, a za svoj rad na očuvanju ove tradicije dobila je brojna priznanja.

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili

Smjena generacija na banjalučkoj stranačkoj sceni

Ne tako davno, uoči lokalnih izbora 2016, Igor Radojičić bio je gotovo jedini relevantni političar na gradskom nivou, među kandidatima za vodeće funkcije, kojeg je većina glasača u Banjaluci percipirala kao, još uvijek, relativno mladog. Danas, godinu dana prije narednog odmjeravanja snaga, situacija je prilično izmjenjena, pa aktuelni gradonačelnik, u poređenju sa ostalim kolegama koji