RADIONICA U PRIVREDNOJ KOMORI: Firme iz RS pripremaju se za nastup na poslovnom forumu u Cirihu

Republika Srpska ima zainteresovanih kompanija koje tehnološkim i drugim potencijalima mogu odgovoriti zahtjevnom tržištu Švajcarske, rekla je danas u Banjaluci direktor Sektora za ekonomsko-pravne poslove u Privrednoj komori Srpske Dragana Kokot.

Kokotova je naglasila da Srpska ima kompanije koje već ostvaruju saradnju i poslove na švajcarskom tržištu.

S ciljem unapređenja ekonomske saradnje, promocije proizvoda i usluga domaćih firmi na tržištu Švajcarske, Privredna komora Republike Srpske je, u saradnji sa organizacijom “I-platforma” iz Švajcarske danas u Banjaluci organizovala radionicu povodom učešća na događajima u okviru poslovnog foruma u Cirihu od oktobra do decembra.

Kokotova je navela da je ova radionica namijenjena domaćim privrednim društvima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i metalske, elektro i mašinske industrije, koji imaju potencijal i želju da nastupaju na švajcarskom tržištu.

Ona je dodala da je radionica organizovana u saradnji sa organizacijom “I- platforma”, koja podržava privredna društva iz BiH za potencijalni nastup na švajcarskom tržištu.

“Ideja je usmjerena ka aktivnostima koje podrazumijevaju bilateralne susrete u Cirihu, a koje očekujemo od oktobra do decembra. Mogućnost predstavljanja u okviru tih susreta i podrške koje nam daju organizacije poput `I-platforme` su dobrodošle”, rekla je Kokotova pred početak radionice na kojoj će dvadesetak predstavnika domaćih kompanija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i sektora metalske, elektro i mašinske industrije dobiti smjernice za najbolju promociju proizvoda i usluga na tržištu Švajcarske.

Ona je istakla da će “I-platforma” podržati kompanije iz Srpske obezbjeđivanjem logističkog štanda na bilateralnim događajima, s ciljem predstavljanja usluga i proizvode, te ostvarivanja kontakta sa potencijalnim švajcarskim partnerima.

Predsjednik udruženja “I-dijaspora” u Švajcarskoj Edin Dacić rekao je da je ovo udruženje osnovano 2015. godine, te da u okviru njega djeluje organizacija “I-platforma”, koja želi da pruži platformu za saradnju dijaspore u Švajcarskoj i firmama, organizacijama i udruženjima u BiH.

“Oblasti koje pokrivamo su ekonomija, obrazovanje i kultura, i ovo je već treća inicijativa da bismo omogućili bolju razmjenu na bazi `Posao poslu` /B2B/. Nadamo se da će sektori metal i informaciono-komunikacionih tehnologija biti jednako uspješni kao što je to bio turizam prošle godine i kućanstvo pretprošle godine”, rekao je Dacić.

On je zahvalio Privrednoj komori Srpske, koja je partner od prvog trenutka i učinila je sve da se napravi predselekcija firmi koje bi mogle izaći na švajcarsko tržište, kao i švajcarskoj Vladi bez čije podrške sve ovo ne bi bilo moguće.

Učesnicima radionice u Banjaluci se na početku posredstvom video-linka obratila ambasador Švajcarske u BiH Andrea Raber Sakser.

(Srna)

KOTOR VAROŠ: Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave koja će koštati oko 3,1 milion KM. Višković je rekao da je Vlada od 2006. godine do danas u ovu lokalnu zajednicu uložila 92 miliona maraka. – “Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve

Proširena Vidovdanska ulica

U cilju smanjenja saobraćajnih gužvi u centralnoj zoni, danas su završeni radovi na proširenju saobraćajnice u Vidovdanskoj ulici, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Saobraćajnica je proširena u dužini od 250 metara, na potezu od raskrsnice kod stare zgrade Vlade RS do ukrštanja sa Grčkom ulicom, odnosno zgrade Centralne banke što bi

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i