Magazin 23.11.2016.

Radionice u Dječijoj biblioteci Borik: Borba kista i pera u kući od slova

ČITANJE: 3 minute

Slikarske palete, olovke, bilježnice, radoznala pitanja, kreativni odgovori – sve to zajedno oslikava atmosferu u Dječijoj biblioteci “Borik”, gdje je jesen obojena dječjom maštom.

Da kreativnost mališana nema granica vidi se u ovoj kući od slova gdje najmlađi stvaraoci izvode prve poteze kistom i ponosno čitaju književne prvence.

Izuzmemo li petak i nedjelju, svakog dana u ovoj dječjoj biblioteci čuje se graja na jednoj od radionica koje će trajati sve do 1. januara. Osim školaraca, ovdje dolaze i mališani koji imaju samo tri godine, ali nisu ništa manje zainteresovani da uče nove zanimljive stvari.

Iako su radionice postojale i prethodnih godina, sada se pojavila novina u vidu psihološke koju vodi magistar književnosti Aleksandra Čvorović.

– Kroz ovaj program, namijenjen djeci uzrasta od 8 do 15 godina, učimo ih pravilnom ponašanju, odnosno rješavanju problema (sa vršnjacima, nastavnicima, roditeljima), kao i jačanju samopouzdanja, samopoštovanja i ljubavi prema sebi – kaže Čvorovićeva koja je nedavno postala praktičar transakcione analize.

Na psihološku radionicu koja se održava srijedom od 19 do 20 časova djeca dolaze sa radoznalošću i brojnim pitanjima. U grupi ovih školaraca su Nebojša, Kosta, Marina i Anđela. Zajedno sa njima za odgovorima tragaju i Maja, Teodora, Kristijan, Petar i Pavle.

Čvorovićeva, koja iza sebe ima nekoliko objavljenih knjiga, četvrtkom vodi radionicu kreativnog pisanja gdje su svoj kutak pronašla djeca školskog uzrasta koja imaju dar za pisanje pjesama, priča, bajki. Strpljivo slušajući i čitajući njihove prijedloge ova književnica pomaže im da uspješno savladaju korake na putu stvaralaštva.

Osim za umjetnost, mnogi mališani zainteresovani su za učenje stranih jezika. Zato je mala škola engleskog jezika, koju svakog ponedjeljka od 18 do 19 časova vodi Jelena Jokić, veoma posjećena. Djevojčice i dječaci koji imaju od četiri do sedam godina sa osmijehom na licu dolaze da nauče što više riječi iz engleskog jezika.

Jokićeva i utorkom u istom terminu vodi radionicu za predškolce, namijenjenu djeci od tri do sedam godina. Kroz igru mališani uče nove stvari, a cilj radionice je da podstakne socijalne vještine i maštu.

I mala škola njemačkog jezika naišla je na veliko interesovanje djece od četiri do sedam godina. Da bi mališani što bolje naučili ovaj jezik svake srijede od 18 do 19 časova zadužena je predavač Sanja Dizdarević.

Gotovo da nema razlika u danima, jer kada god da dođu u ovu biblioteku djeca stvaraju ambijent vrijedan pažnje, Pozitivnu energiju udruže sa željom za znanjem, a da im se sviđa dokazuju oni mališani koji se nekoliko godina vraćaju na radionice.

Likovna bajka

Najviše boje u prostorijama biblioteke “Borik” ima subotom kada mališani dolaze na školu slikanja kod akademskog slikara Nikole Čvorovića. Tada nastaja prava mala trka ko će ljepše i bolje nacrtati, a ko obojiti svoj crtež. Svaki dolazak pretvara se u likovnu avanturu u kojoj svako stvara svoju bajku.

(Glas Srpske)